TUZLA

Kome i koliko duguje kolektiv sa stogodišnjom tradicijom: Otkrivamo sve tajne kase FK Sloboda

Glavna kočnica u normalnom funkcioniranju kluba sa Tušnja su vanjska potraživanja

Tuzlake očekuje žestoka borba za opstanak. Arhiv

Piše: J. J. / Avaz.ba

15.1.2020

Preturene su ladice, pročešljani računi, iz ormara izvađeni svi “kosturi” i napokon je, nakon više decenija, definitivno otkriveno koliki su stvarni dugovi Fudbalskog kluba Sloboda!

Kome i od kada duguje kolektiv sa stogodišnjom tradicijom?

Izvršne presude

Nova uprava, za razliku od svih prethodnih, javno je objavila sva dugovanja, što je presedan u dosadašnjem poslijeratnom bitisanju sportskog ponosa Tuzle. Prethodnici su uglavnom krili probleme pod tepih, neki su govorili kako je klub stabilan, a drugi obmanjivali javnost tvrdeći da su mnogi dugovi riješeni. Ipak, cifre su pokazale suprotno!

Blokirani bankovni računi sa izvršnim presudama, dugovanja prema igračima i stručnom osoblju, tekuća dugovanja prema aktivnim dobavljačima i dugovi na ime poreza, potraživanja po osnovu aktivnih tužbi pravnim i fizičkim licima, blokirana realizacija prihoda po osnovu izvršnih tužbi... samo su neki od problema koje je zateklo novo rukovodstvo.

Na osnovu dostupne klupske dokumentacije, objavljeno je da FK Sloboda sa 15. novembrom 2019. godine ukupno duguje 6,215 miliona KM! Dugovi su podijeljeni u tri kategorije, pa tako “Crveno-crni” na ime reprograma poreznih obaveza iz 2016. duguju 2,56 miliona KM, što čini 41 procent od ukupnog klupskog duga.

Ova potraživanja uredno se otplaćuju kroz dogovoreni reprogram, no glavna kočnica u normalnom funkcioniranju kluba sa Tušnja su vanjska potraživanja u iznosu od 3,131 milion maraka! Najveći dio otpada na potraživanja fizičkih i pravnih lica putem pozajmica je čak 1,407 miliona KM.

Očekivano, tu je najveći broj nekadašnjih čelnika i članova Upravnog odbora FK Sloboda, kao što je Azmir Husić, sa potraživanjem od 532.692 KM iz perioda 2015/2016. i firme Giprom sa 521.863 KM iz 2007. godine.

Jedan od prvih ljudi ove firme bio je Salih Šabović, nekadašnji predsjednik FK Sloboda, koji se na spisku potraživača nalazi i kao pojedinac sa 24.750 KM iz 2017. godine. Od “većih” potražilaca tu je i nekadašnji član Uprave Mensur Alić sa 120.000 KM iz 2018. Svi oni su “krpili rupe” kako bi Sloboda funkcionirala, no na kraju se ispostavilo da ovaj sistem leži na temeljima od pruća.

Stogodišnjaka sa Tušnja muče i parnični postupci na osnovu kojih je dužan 772.930 KM. Najveći potražioci u ovoj stavci su Advokatsko društvo Suljić Tuzla sa 424.965 i Bonex Banja Luka sa 217.500 KM.

Na osnovu blokada računa Sloboda duguje 376.461 KM od čega Fuadu Barkoviću čak 321.816 KM. Baraković je godinama nesebično finansijski pomagao klub, no rijetko koja uprava je našla za shodno da s njim razgovara i pronađe rješenje. Zanimljivo, i Circle International Međugorje po ovoj stavci potražuje 48.964 KM.

Destinacija je to gdje su fudbaleri Slobode često boravili na pripremama, ali se izgleda „zaboravila” platiti ta usluga.

Premijerligašu sa Tušnja prijete i opomene pred tužbu teške ukupno 251.411 KM. Među onima koji “opominju” Tuzlake su bivši šef struke Slavko Petrović (28.578 KM), firma Securitas (23.849), Medž Export Import (21.500), Zulić Inžinjering (21.000 KM), Aleksandar Ignjatović (20.000 KM)...

Šećerbegović: Novi model. Youtube

Ostatak dugova otpada na izvršne presude (175.585 KM) i potraživanja dobavljača (147.762 KM). U Rudarskoj 2 ostali su dužni i igračima i uposlenicima po osnovu plaća i ugovornih rata koje su bile aktivne od juna prošle godine. Ukupne obaveze po ovoj osnovi su 516.482 KM.

Izmjena Statuta

Stoga se s razlogom postavlja pitanje šta i kako dalje? Finansijske obaveze su ogromne, dosadašnji način funkcioniranja FK Sloboda je nemoguć, no nova uprava odlučila se za drugačiji model rada.

Izmjenom Statuta stvoreni su uvjeti za ulazak privatnog kapitala i komercijalizaciju kluba.

Planiran je javni poziv za učešće u vlasničkoj strukturi kluba putem skupštinskih glasačkih prava. Ovaj poziv će biti otvoren svim pravnim i fizičkim licima i zasnivat će se na kupovini glasačkih prava od 24.000 KM po pravu glasa s tim da maksimalan broj glasačkih prava bude limitiran na 100.

Već postoji dvadesetak osoba spremnih da se na ovaj način uključe u upravljačku strukturu FK Sloboda. Novi čelnici, na čelu sa predsjednikom Elmirom Šećerbegovićem, od 15. novembra 2019. do 1. januara 2020. uspjeli su isplatiti i dogovoriti obročnu otplatu dugovanja u iznosu od 532.524 KM. 
Za isplatu internih dugova uplaćeno je 334.765 KM, sporazumno su izmirene obaveze sa bivšim igračima, trenerima i uposlenicima u visini od 71.500 KM, a za operativne troškove uplaćeno je 42.720 KM. Određena suma uplaćena je i potražiocima.

Novi pravni subjekt

Uprava FK Sloboda Tuzla je osnovala novi pravni subjekt pod nazivom OFK Sloboda Tuzla. Cilj osnivanja novog subjekta je uspostava transparentnog rada omladinskih selekcija kao i škole fudbala.

Ovom transformacijom su stvoreni osnovni preduslovi za realizaciju integracije škole fudbala FK Proleter kao i ŽFK Sloboda. U sklopu osnivanja novog društva raspisan je i konkurs za sve sistematizacijom predviđene pozicije u klubu. Integrisana je škola fudbala FK Proleter sa školom fudbala FK Sloboda i ŽFK Sloboda Tuzla kako bi se smanjili operativni troškovi upravljanja zasebnih organizacija, navode iz Rudarske 2.

Otpis potraživanja

FK Sloboda je ugovorila i reprograme potraživanja sa Circle International, A Hoteli Tuzla, Tehnograd Hotel Tuzla, Hotel BM Livno-Euro Odžak i Elektrodistribucija Tuzla.

Dogovoren je i otpis potraživanja dugovanja sa Enesom Mešanovićem, Zdenkom Jurićem i Jasminom Pršešom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.