USTUPAK VELIKANIMA

Liga prvaka mijenja format: Hoće li ovo zadovoljiti apetite giganata

UEFA je odavno na udaru najjačih i najbogatijih klubova

Liga prvaka: Više ništa neće biti isto. Arhiv

Avaz Sport

16.1.2020

Liga prvaka je odavno ''tradicionalizirala'' trenutni format takmičenja, ali je riješeno da se pribjegne promjenama koje će donijeti više nogometa u 2024. godini.

UEFA je odavno na udaru najjačih i najbogatijih klubova zbog težnje da se takmičenje zatvori, a za sada je samo sigurno da se ništa neće mijenjati do 2024. godine. "Sky Sports" i "Times" prenose da će doći do promjena, ali ne po pitanju učesnika, nego formata od ove sezone. 

Naime, razmatra se uvođenje još četiri datuma za odigravanja utakmica u Ligi prvaka kroz dvije dodatne sedmice. Umjesto četiri ekipe u grupi, imali bismo šest. Tako bi giganti igrali češće, što bi tek donekle zadovoljilo njihove finansijske apetite. 

Druga ideja je da se oforme dvije grupne faze, gdje bi u drugoj osam najboljih timova bilo smješteno u dvije grupe od po četiri ekipe. Takav format bio je aktuelan od 1992. do 1994. godine.

Nakon što je Crvena zvezda osvojila titulu u Bariju, ovaj sistem je pionirske korake imao u sezoni 1991./1992., kada su se posle dvije runde u dvije grupe vadile karte direktno za finale kroz prvo mjesto. Tek od 1994./1995. takmičenje se počelo širiti na četiri grupe iz koje smo dobivali četvrtfinaliste. 

Novi sistem s nove dvije grupne faze donio bi mnogo derbija najjačih timova u proljetnom dijelu, a po dvije najbolje ekipe bi dolazile do polufinala, pa bi se igralo finale po standardnom principu na neutralnoj, ranije određenoj lokaciji. 

Ipak, novi datumi bi napravili dodatni problem organizaciji fudbalskih Kupova, pa će to biti najvažnija stavka pregovora UEFA i ECA, Evropske asocijacije klubova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.