LEGENDE

Ivica Osim: Osjećam se kao ptica u kavezu

Avaz.ba

22.1.2020

Osim: Danas samo bogati klubovi mogu doći do najvećih rezultata. Arhiv

Legendarni Ivica Osim (78) u posljednje vrijeme najčešće je u austrijskom Gracu, gdje, kako kaže, nije zbog toga što je zaljubljen u njegove historijske ljepote, nego zbog doktora koji brinu o njegovom narušenom zdravlju.

Doktori su mi rekli da bih trebao biti bolji u narednih 13 godina, ali ja, evo, još čekam na to - u svom stilu rekao je Osim za austrijski portal Spox te dodao: 

- Praktično se osjećam kao ptica u kavezu. Fudbal gledam samo na TV-u, na stadione idem samo povremeno. Boli me što ne mogu raditi svoj trenerski posao. Drugačije je raditi, a drugačije samo gledati fudbal. Gledam gotovo sve utakmice koje se prenose. 

Sa Šturmom je napravio historijske rezultate, ali austrijskog novinara zanimalo je zašto svojevremeno nije preuzeo bečki Rapid. 

- Bio je to period kada je u BiH bio rat. Neko od menadžera u klubu je ispričao da sam nacionalista, da sam protiv Srba i da ne bih bio dobro rješenje za klub. Mene politika nije nikada zanimala, ali bih možda preuzeo Rapid da nije bilo te priče - objašnjava Osim, koji je imao i ponudu Real Madrida. 

Ipak, 1994. godine - nakon Panathinaikosa, preuzeo je Šturm iz Graca. 

- Bilo je puno opcija, imao sam ponude većih i boljih klubova. Pitao sam se šta ću tamo raditi, šta mogu s takvim igračima raditi. Tu ne ide da lupim šakom o sto i vrisnem na takve igrače. Jednostavno, predobri su. Uvijek sam se trudio da ne budem arogantan. Da mi priđe Real Madrid, ja bih pitao da li sam baš ja ta osoba kakvu traže. Važno je biti skroman, misliti šta će igrači misliti o vama, da se ne pitaju “ko je ovaj”. Naravno, svima je cilj voditi velike klubove - rekao je Osim te dodao:

Danas samo bogati klubovi mogu doći do najvećih rezultata, jer dovode najbolje igrače i trenere. I stalno ih mijenjaju. Mislim da to dovodi do nezadovoljstva među publikom, jer se više misli o novcu nego o samom fudbalu. Morala bi se stvoriti neka pravila, na to obratiti pažnju, jer fudbal ne smije umrijeti. 

Prijateljstvo s Arsenom Vengerom

Austrijanci su se prisjetili kako je u igračkoj karijeri dijelio svlačionicu s nekadašnjim, kultnim trenerom Arsenala Arsenom Vengerom (Wenger).

- I danas smo dobri prijatelji. Bio je dobar igrač, imao je dugačke korake – kao žirafa. Arsene uvijek samo priča o fudbalu. Samo fudbal, fudbal, fudbal, uvijek i svugdje. Kao trener uvijek je tražio da igrači igraju direktno. To sam i ja kasnije uveo u Šturm i svi su me pitali šta to pokušavamo. Kasnije, kada smo napredovali, shvatili su o čemu se radi - sjeća se Osim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.