HRVATSKA

Dinamo će od transfera Olma zaraditi najmanje 35 miliona, a možda i više od 40 miliona eura

Olmo i Gojak. Arhiv

Avaz.ba

23.1.2020

RB Lajpcig je još jednom demonstrirao koliko je postao primamljiv klub za mlade igrače širom Evrope i u konkurenciji Barcelone, Milana i Vulverhemptona (posljednjih dana se spominjala i Borusija Dortmund) uspio da u svoje redove privoli Dinamovog bisera Danija Olma!

Prema posljednjim informacijama, mladi Španac jutros oko sedam sati napustio je pripreme "Modrih", ukrcao se u avion i odletio na ljekarske preglede u Lajpcig.  

Još se ne zna tačno koliko će Nijemci platiti za 21-godišnjeg plejmejkera niti se tačno i može znati, pošto bi ukupna cijena transfera s premijama mogla biti i udvostručena. 

Podsjetimo, pisalo se isprva da će Lajpcig odmah u Dinamovu kasu uplatiti 16 miliona eura – sad se šuška i da je možda povisio sumu na okruglo 20 miliona, ali nema još potvrde. Međutim, to će biti tek djelić ukupne zarade hrvatskog šampiona.

Lajpcig će za svaki plasman u Ligu prvaka tokom trajanja Olmovog ugovora morati na Dinamov račun dodati još po 2 miliona eura. Pride će na svakih 15 Olmovih utakmica izdvajati još po milion, a na kraju, imat će "Modri" i 10 posto od naredne prodaje.

U Zagrebu je računica sljedeća. Za ovakav Lajpcig Liga prvaka bi se trebala podrazumijevati i tu "Modri" računaju na 10 milionaeura jer će Olmo potpisati na pet godina. 

Od broja utakmica za Lajpcig mogli bi na ukupnu sumu dodati još nekih 6 do 8 miliona eura, a možda i više. I ako na kraju bude odlazio u neki klub za bar 50 miliona eura – a iz Bundeslige to uopće nije nerealno – eto još 5 miliona na Maksimiru.

Dakle, ispod 35 miliona nikako, a možda i više os 40 miliona ako se Olmo proslavi. Naravno, postoji i opcija da se Španac ne snađe u Bundesligi i da bude prodat za manji novac poslije, recimo, dvije godine i tako Dinamo ostane kratkih rukava. 

Ali, sudeći prema svemu onome što smo do sada vidjeli od Danija, zaista se čini da je Dinamo izvukao premiju, analizira "Mozzart sport".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.