HRVATSKA Zimski prijelazni rok

Dinamo će od transfera Olma zaraditi najmanje 35 miliona, a možda i više od 40 miliona eura

Piše: Avaz.ba

Olmo i Gojak

Foto: Arhiv


RB Lajpcig je još jednom demonstrirao koliko je postao primamljiv klub za mlade igrače širom Evrope i u konkurenciji Barcelone, Milana i Vulverhemptona (posljednjih dana se spominjala i Borusija Dortmund) uspio da u svoje redove privoli Dinamovog bisera Danija Olma!

Prema posljednjim informacijama, mladi Španac jutros oko sedam sati napustio je pripreme "Modrih", ukrcao se u avion i odletio na ljekarske preglede u Lajpcig.  

Još se ne zna tačno koliko će Nijemci platiti za 21-godišnjeg plejmejkera niti se tačno i može znati, pošto bi ukupna cijena transfera s premijama mogla biti i udvostručena. 

Podsjetimo, pisalo se isprva da će Lajpcig odmah u Dinamovu kasu uplatiti 16 miliona eura – sad se šuška i da je možda povisio sumu na okruglo 20 miliona, ali nema još potvrde. Međutim, to će biti tek djelić ukupne zarade hrvatskog šampiona.

Lajpcig će za svaki plasman u Ligu prvaka tokom trajanja Olmovog ugovora morati na Dinamov račun dodati još po 2 miliona eura. Pride će na svakih 15 Olmovih utakmica izdvajati još po milion, a na kraju, imat će "Modri" i 10 posto od naredne prodaje.

U Zagrebu je računica sljedeća. Za ovakav Lajpcig Liga prvaka bi se trebala podrazumijevati i tu "Modri" računaju na 10 milionaeura jer će Olmo potpisati na pet godina. 

Od broja utakmica za Lajpcig mogli bi na ukupnu sumu dodati još nekih 6 do 8 miliona eura, a možda i više. I ako na kraju bude odlazio u neki klub za bar 50 miliona eura – a iz Bundeslige to uopće nije nerealno – eto još 5 miliona na Maksimiru.

Dakle, ispod 35 miliona nikako, a možda i više os 40 miliona ako se Olmo proslavi. Naravno, postoji i opcija da se Španac ne snađe u Bundesligi i da bude prodat za manji novac poslije, recimo, dvije godine i tako Dinamo ostane kratkih rukava. 

Ali, sudeći prema svemu onome što smo do sada vidjeli od Danija, zaista se čini da je Dinamo izvukao premiju, analizira "Mozzart sport".

Više o temi

NA VRH

Komentari