ASOVI

Zašto je Zlatan Ibrahimović jedan od omiljenih igrača u BiH i šta ga veže za našu državu

Kad je imao 15 godina, planirao je napustiti nogomet kako bi se zaposlio i pomogao porodici

Zlatan Ibrahimović: Vratio se u Milan. AFP

Piše: J. A. / Avaz Sport

23.1.2020

Zašto je Zlatan Ibrahimović jedan od omiljenih igrača u Bosni i Hercegovini, pitanje je na koje nije teško pronaći odgovor. Naravno, riječ je o njegovim korijenima koji potječu upravo iz BiH i priči prema kojoj je Zlatan Ibrahimović vrlo lako mogao postati reprezentativac naše države. 

Navodno je Ibrahimovićevom ocu Šefiku iz Saveza poručeno da u BiH "ima takvih koliko god hoćeš". Zlatan je dobio poziv da obuče dres reprezentacije Švedske i zauvijek je izgubljen za našu reprezentaciju. 

Zlatan Ibrahimović rođen je 1981. godine u Švedskoj. Odrastao je u Rosengardu, predgrađu Malmea. Kvart je to u kojem su svoj dom pronašli brojni imigranti, poput Somalaca, Turaka, Arapa, Jugoslavena... U skromnom stanu Ibrahimović je živio sa sestrom Sanelom, dvije polusestre, bratom, bratovim sinom, ocem Šefikom i majkom Jurkom. 

Zlatan Ibrahimović iz djetinjstva. Agencije

Zlatanova majka bila je čistačica, a radila je i po 14 sati dnevno. Ponekad su i djeca išla da joj pomognu. Bila je izuzetno stroga majka, a Ibrahimovićevi roditelji rastali su se kad je on imao svega dvije godine. Zlatan je odlukom socijalnih radnika dodijeljen majci, a sestra Sanela ocu. Zlatan nije mogao bez sestre pa je, na kraju, otišao da živi kod oca, da bi, nakon novog ispitivanja, Zlatan bio dodijeljen ocu, a sestra Sanela majci. 

Zlatanov otac Šefik bio je domar u jednoj zgradi u Malmeu. Zlatanov život s ocem nije bio lagan. Zbog Šefikovih problema s alkoholom, često su bili praznog frižidera. Supruzi Heleni rekao je kako frižider u kući uvijek mora biti pun. Ipak, Zlatan neke događaje iz svog djetinjstva provedenog s ocem pamti po lijepom. Jedan od njih je i kupovina kreveta u IKEA-i. Šefik je Zlatanu kupio krevet, ali nije imao dovoljno novca da plati i dostavu. 

- Nosili smo krevet od IKEA-e do našeg stana. To je bilo fantastično. Proveo sam dosta vremena i sa majkom, ali sam, ustvari, živio s ocem. Jednom je dao čitavu plaću kako bih ja mogao ići do trening-kampa. Nije mogao platiti stanarinu, ali je uradio to - kazao je  Ibrahimović za svog oca Šefika.

Nedavno je popularni Ibra rekao ono što bismo svi trebali poštovati.

 Ne govorim perfektno švedski, ali sam i dalje Šveđanin. Švedska je veliki miks, svi smo različiti, ali ipak slični. Moj otac je musliman iz Bosne i Hercegovine, a majka katolkinja iz Hrvatske. Ali, ja sam rođen u Švedskoj i švedski sam građanin i niko to ne može promijeniti. Situacija je takva, prihvatite je - rekao je Ibrahimović. 

Zlatan je završio osnovnu školu, a zanimljivo je to da je najslabiju ocjenu imao iz predmeta Sport, jer prema obrazloženju nastavnika, nije znao biti dio tima. Upisao je i srednju, ali ju je napustio kako bi se posvetio nogometu.

Kad je imao 15 godina, planirao je napustiti nogomet kako bi se zaposlio i pomogao porodici, ali je, na nagovor trenera, nastavio trenirati, što se kasnije ispostavilo da je najbolja odluka u njegovom životu, uprkos minimalnim šansama da uspije zbog loših životnih uvjeta. 

Klupski rezime Zlatana Ibrahimovića prilično je bogat. Početak njegove profesionalne karijere je u švedskom Malmeu, iz kojeg je 2001. godine za devet miliona eura prešao u holandski Ajaks. 

Maksvel i Ibrahimović: Prijateljstvo bez granica. Agencije

Prije starta sezone, kada je stigao u Amsterdam, novac koji je dobio, potrošio je na automobil, a spasio ga saigrač Maksvel (Maxwell), koji ga je primio u svoju kuću, davao mu hranu i novac dok se ne snađe. Zlatan mu se za to odužio posebnom klauzulom u svom ugovoru, prema kojoj je uvjetovao klubove da sa Zlatanom u paketu dolazi i Brazilac.

U Ajaksu je igrao tri godine te je za to vrijeme postigao 35 golova, od čega je posljednji proglašen najboljim golom u 2004. godini. Ibrahimović je s Ajaksom osvojio dva holandska nogometna prvenstva i dva kupa. 

Zbog sukoba sa saigračem Rafaelom van der Vartom (Rafael van der Vaart), Zlatan je 2004. godine otišao u Italiju, gdje je potpisao za Juventus, u kojem je nastupao do 2006. godine. 

U prvoj sezoni Ibrahimovića, Juventus je, zbog afere “Kalkopoli”, izbačen u drugu ligu, a oduzete su mu i dvije osvojene titule.


Ibrahimović u dresu Intera. Agencije

Zbog problema u klubu, odlučio je za 25 miliona eura prijeći u Inter, gdje je dva puta proglašen najboljim igračem lige, a u tri sezone je zabio 57 golova. 

To je, ujedno, bila i prva prilika za saradnju s njemu omiljenim trenerom Žozeom Murinjom (José Mourinho). Sa portugalskim stručnjakom razvio je odnos pun međusobnog poštovanja, a Murinjo je postao jedini trener kojega je Zlatan tokom svoje karijere bezuvjetno podržavao.

Ipak, ni tu se nije skrasio pa je prešao u špansku Barcelonu, ovog puta za rekordnih 70 miliona eura. U redovima katalonskog giganta ostao je do 2011. godine, a s "Blaugranom" je osvojio četiri pehara. 

 

Ibrahimović: Avantura u Barceloni. Agencije

Iako je sa Špancima potpisao petogodišnji ugovor, zbog lošeg odnosa sa Pepom Gvardiolom (Guardiola), napustio je klub poslije godinu. 

Ibrahimović se 2011. godine vratio u Italiju, ovog puta u Milan, gdje je igrao samo jednu sezonu, u toku koje je osvojio naslov prvaka Italije i pobjednika Kupa. Njegov eksplozivan karakter u Milanu je posebno došao do izražaja. 

Ibrahimović u dresu Milana. Agencije

Za Milan je odigrao 85 utakmica, u kojima je postigao 56 golova.

Ibrahimović odlučio je da je ponovo vrijeme da mijenja klub pa je 2012. godine potpisao ugovor vrijedan 20 miliona eura s francuskim PSG-om. 

U prvoj sezoni u četvrtfinalu Lige prvaka, PSG je zaustavila Barcelona, ali im je donio prvi naslov francuskog prvaka nakon devetnaest godina. 

Ibrahimović: Šveđanin nosio dres PSG-a. Agencije

Sa 110 golova za PSG, 2015. godine postao je najbolji strijelac u historiji ovog kluba, a u posljednoj sezoni je u devet minuta postigao tri gola. 

U timu PSG-a igrao je do 2016. godine, a za to vrijeme postigao je 154 gola, od čega samo u posljednjoj sezoni 38. Ukupno je odigrao 179 utakmica, osvojivši osam trofeja, pri čemu četiri uzastopna naslova francuskog prvaka.

Poslije PSG-a, prešao je u Mančester junajted u nadi da će konačno osvojiti trofej koji mu nedostaje – Ligu prvaka. 

Ibrahimović: Nastupao i za Mančester junajted. Agencije

Krajem prve sezone u Mančesteru, uslijedila je teška povreda koljena, a do tada je u 46 utakmica postigao 28 pogodaka.


Poslije oporavka, potpisao je još jedan jednogodišnji ugovor da bi nakon toga otišao u Los Anđeles galaksi. 

Ibrahimović u dresu LA Galaksija. Agencije

U debiju za ovaj američki tim, zabio je gol volejem sa 40 metara. U toj istoj utakmici zabio je gol glavom, a zatim i dobio crveni karton zbog šamara. Prije njegovog ulaska u igru, Galaksi je gubio sa 3:0 da bi se poslije Ibrinih intervencija situacija preokrenula, a konačan rezultat bio je 4:3 za Galaksi.

Zlatan Ibrahimović vratio se krajem prošle godine u Milan. S ovim italijanskim klubom potpisao je šestomjesečni ugovor, a tom prilikom je izjavio kako se vraća u grad koji voli i u klub koji poštuje. 

Navijačima Milana je, također, poručio da je tu da pomogne spasiti sezonu koja nije dobro počela. U novom mandatu na San Siru, prije utakmice s Udinezeom, Ibrahimović je na zagrijavanju izveo velemajstoriju koju je Milan objavio na Twitteru. 

Pratilo ju je, naravno, oduševljenje fanova švedskog harizmatika balkanskih korijena. Ibra je proslijedio snimak vlastite majstorije prkošenja zakonima fizike i usput se prigodno prozvao Ninjom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.