NA DANAŠNJI DAN

Sjećanje na Haseta: Legende ne umiru

Hase: Jedan od najboljih bh. fudbalera u historiji. Arhiv

Piše: Avaz.ba

24.1.2020

Na današnji dan 24. januara 1933. godine u Sarajevu je rođen legendarni Asim Ferhatović Hase, koji je preminuo u noći s 24. na 25. januar 1987. godine.

Hase je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera u historiji. Član FK Sarajevo bio je od 1948. godine, a debi u bordo dresu imao je 1952. godine protiv Zagreba. 

U sezoni 1963./1964. bio je, sa devetnaest pogodaka, najbolji strijelac tadašnje Prve lige Jugoslavije. 

Bio je član generacije Sarajeva koja je 1966./1967. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije. 

Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova. Uprkos tome što je u to vrijeme bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji, za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je samo jednu utakmicu.  

Više puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. 

Za njega su vezane brojne legende. Pričalo se kako je predriblao petoricu igrača i golmana, došao do gol-linije, okrenuo se prema selektoru, koji ga nije volio, i nabio loptu u polje i rekao treneru: "E, haj’ ga sad ti daj!"

Također, postoji priča kako je u gradskom derbiju slomio stativu od siline udarca. Njegovi potezi prepričavali su se danima. 

Jedna anegdota vezana uz njega bio je komentar radioreportera Mirka Kamenjaševića s jedne utakmice: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!” 

Asim Ferhatović preminuo je u noći s 24 na 25. januar 1987. godine u rodnom Sarajevu. Olimpijski stadion Koševo danas nosi ime "Asim Ferhatović Hase". 

Također, FK Vratnik svake godine organizira tradicionalni malonogometni turnir u čast ovog velikana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.