KARIJERA

Zbog njega je Siti "protjerao" Džeku, a sada se oprostio od ozbiljnog nogometa

Napadač iz Obale Slonovače pronašao novi klub

Boni i Džeko: Bili saigrači u Sitiju. Agencije

Avaz Sport

29.1.2020

Vilfred Boni (Wilfried Bony) prije pet godina bio je jedan od najtraženijih napadača na tržištu, a u zimskom prijelaznom roku 2015. kupio ga je najbogatiji klub. Mančester siti za njega je Svonsiju platio 32 miliona eura.

Boni se u Sitiju, iz kojeg je Edina Džeku "izgurao" u Romu, zadržao samo sezonu i po. Odigrao je 46 utakmica i zabio 11 golova. Na posudbi u Stouku je zabio samo dva gola, a zatim se vratio u Svonsi za 13 miliona eura.  

U klubu u kojem se proslavio nije uspio ponoviti igre iz sezone 2013./2014., kada je zabio ukupno 25 golova. 

Svonsi je ispao iz lige, a Boni nije blistao ni u drugoj ligi, gdje je odigrao samo 181 minutu i zabio jedan gol. Velški klub odlučio ga je posuditi El-Arabiju, a zatim prošlog ljeta i raskinuti ugovor s njim.

Sada, nakon što je više od pola godine bio bez kluba i tek što je napunio 31 godinu, napadač iz Obale Slonovače, koji je ne tako davno bio strah i trepet za odbrane i golmane Premijeršipa, oprostio se od ozbiljnog nogometa tako što je potpisao za Itihad iz Saudijske Arabije, prenosi Index.hr.

To je veliki klub u saudijskim, ali jasno je koliko to znači u svjetskim okvirima. Klubovi i države poput Itihada i Saudijske Arabije su "groblja slonova" na koje se odlazi po posljednji ugovor karijere, ni blizu ne samo vrhunskom nego i osrednjem nogometu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.