TRANSFERI

Imaju li Englezi pojma o fudbalu: Lista deset napadača skupljih od Halanda zvuči zaprepašćujuće

Norvežanina Dortmund platio 21,3 miliona

Haland: U dvije utakmice dao pet golova. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

30.1.2020

Erling Haland glavna je fudbalska tema ove sezone. Norveški napadač probio se u prvi plan tokom posljednjih mjeseci 2019. godine. Igrajući za Salcburg, postigao je 28 golova u 22 nastupa u svim takmičenjima.

Svojom formom privukao je pažnju fudbalske elite, ali Borusija iz Dortmunda aktivirala je klauzulu iz njegovog ugovora i dovela ga za 21,3 miliona eura.

Haland se već počeo isplaćivati – dva puta ušao je u igru s klupe za rezerve i uspio je postići čak pet golova! Ovaj 19-godišnjak učinio je da postizanje golova izgleda jednostavno poput uključivanja televizora, piše Givemesport.com.

Njegova cijena izgleda još neozbiljnije kada se uporedi s pojedinim transferima u Premijer ligi u posljednjih nekoliko godina. Prema „Bildu“, izlazna klauzula Halanda u Borusiji iznosi oko 74 miliona eura, pa će sigurno nadmašiti ovih deset transfera. Sve visine transfera dobivene su sa „Transfermarketa“. 

U nastavku je deset igrača koji su plaćeni mnogo više, a nisu se pokazali kao dobre opcije.

Kristijan Benteke – Liverpul (49,5 miliona eura)

Benteke bi se mogao i dva puta naći na ovoj listi, jer je nakon njegove sumorne sezone u Liverpulu, Kristal Palas ljeta 2016. platio oko 33 miliona eura kako bi doveo belgijskog napadača.

Žoelinton – Njukasl (46,8 miliona eura)

Ovo je veoma visoka cifra za 23-godišjeg napadača koji prethodno u Hofenhajmu nije pokazao golgetersku formu – bio je strijelac 11 puta na 36 utakmica. Do sada, uspio se samo jednom upisati u strijelce u Premijer ligi.

Sebastijen Haler – Vest Hem (42,5 miliona eura)

Haler se odlično pokazao u Frankfurtu, ali činjenica da je plaćen dvostruko više od Halanda je zaprepašćujuća.

Islam Silmani - Lester (32,4 miliona eura)  

Velika investicija Lestera postigla je samo 13 golova na 46 utakmica. Haland je skoro na polovini tog učinka, a odigrao je samo dvije utakmice…

Aleks Ivobi – Everton (32,3 miliona eura)

Navijači Arsenala smješkali su se kada su shvatili da će klub dobiti ovoliko novca za nedosljednog Ivobija. Kao što se i očekivalo, ispostavio se kao loša investicija „Karamela“.

Vesli – Aston vila (26,6 miliona eura)

Brazilac je izgledao pristojno prije nego što je doživio povredu koljena, ali u poređenju s Halandom, u najboljem slučaju izgleda kao osrednji fudbaler.

Nil Mapaj – Brajton (23,4 miliona eura)

Franzuz je u svojoj debitantskoj sezoni bio više nego pristojan, ali zvuči nemoguće da je njegova cijena viša od cijene Halanda.

Gvido Kariljo – Sautempton (23,4 miliona eura)

Jedan od najgorih transfera u Premijer ligi. Argentinac nije uspio postići nijedan gol za Sautempton u deset utakmica i brže-bolje je proslijeđen Leganjesu. Kakav potez.

Dominik Solanke – Bornmut (22,5 miliona eura)

Šta da učinite kada poželite napadača koji je postigao jedan gol na 27 nastupa za Liverpul? Pa, platite ga 22 miliona eura, naravno! Na 35 nastupa za Bornmut, Solanke je postigao svega jedan pogodak. Neprikosnoveno.

Andre Grej - Votford (21,7 miliona eura)

Imate 21 milion eura na raspolaganju, koga ćete dovesti, Greja ili Halanda? Ako je neko od vas odabrao prvog, možda je vrijeme da se posveti nekom drugom sportu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.