ITALIJA

Oda Edinu Džeki: Hladni bombarder koji je zaslužio kapitensku traku

Dijamant ispred mnogih legendi kluba

Džeko: Odlične brojke u Romi. Arhiv

Piše: N. D. / Avaz.ba

1.2.2020

Edin Džeko postigao je 99 golova, a sada se čeka stoti - piše "Il Messaggero" pred večerašnje gostovanje Rome protiv Sasuola.

Kako kažu, 100 golova u dresu Rome, a da to još nije "labuđi pjev".

- Ono što je učinio u dresu Rome već je puno, postigao je 99 golova u 205 nastupa, a Roma je ekipa u kojoj je dao najviše golova. Odigrao je 189 utakmica i dao 72 gola za Mančester siti, za Volfsburg je u 189 susreta bio strijelac 85 pogodaka, dok je za Teplice pogodio 16 puta u 45 nastupa. Ako dodamo i 58 postignutih u dresu BiH, jasno je da se radi o napadima s vrhunskom realizacijom. U Rimu se posljednjih godina posvetio poslu kao napadač manevra, neka vrsta napadača koji služi i kao vezni igrač. Uvjerljivi je vođa ekipe, a danas će navijači Rome reći samo da je šteta što mu na ličnoj karti piše da je rođen 1986. godine. Ima 34 godine i Roma će morati tražiti zamjenu, ali je dobro što ga sada čvrsto drže u timu. Ipak, u Rimu je uvijek osjećaj da Džeko nije cijenjen u potpunosti. Možda je to stvar karaktera, prenosi malo strasti, ko zna. No, o brojevima se malo raspravlja s obzirom na to da govorimo o napadaču s prosječno gotovo pola gola po utakmici (0,48) - objavili su Italijani.

Džeko: Čeka se novi gol. Arhiv

Njihov stav je jasan, mnogi igrači pružili su manje Romi, a postali su legende.

- Manje plodni napadači prošli su kroz Rim, ali zaslužili su besmrtnost i ljubav ljudi. Marko Delvekio (Marko Delvecchio) u 300 utakmica dao je 83 gola, Rudi Feler (Voller) u 198 utakmica strijelac je bio 68 puta. I Abel Balbo je bio pravi napadač, ubica iz kaznenog prostora, ali ni on nema brojeve kao Edin Džeko (182 - 87) i na kraju Gabrijel Omar Batistuta, ali Džekin prosjek je daleko i ispred njega. U 87 utakmica u dresu Rome Argentinac je dao 33 gola. Kada se sve sabere i oduzme, Džeko je hladni bombarder, koji je sada zasluženo postao kapiten Rome - naglašeno je.

Prema Mozzartu, Roma je večeras favorit. Na domaći Sasuolo koeficijent je 4,10, a na Romu 1,85.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.