NOGOMET

Klop je bez njega "propao": Željko Buvač ima novi klub

Postao sportski direktor Dinama iz Moskve

Buvač i Klop radili su zajedno 17 godina. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

1.2.2020

Željko Buvač, nekadašnji i dugogodišnji pomoćnik Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) u više ekipa, ima novi angažman.

Postao je sportski direktor Dinama iz Moskve. Novi klub ga je predstavio kao dvostrukog šampiona Njemačke i finalistu Lige šampiona s Borusijom i Liverpulom i poželio mu dobrodošlicu.

Pregovori su vođeni od kraja prošle godine, a trajali su dugo zbog strateških ciljeva Dinama, a ne zbog finansijskog dijela ponude.

- On je specijalista s jedinstvenim iskustvom i, ono što je najvažnije, pozitivnim iskustvom: sposoban da postiže uspjehe s ekipama potpuno drugačijim u stilu, duhu i zadacima - navodi se u saopćenju Dinama. 

Mediji koji prate Liverpul su napisali da se "mozak vratio", aludirajući na to da je Buvač zaslužan za veliki dio uspjeha koji je izgradio Klop. Međutim, pitanje je da li je to tako ako vidimo na šta sada Liverpul liči i bez buvača. Mnogi su bili mišljenja da će Klop dosta izgubiti njegovim odlaskom, no ispostavilo se potpuno suprotno. 

Buvač je s Enfilda otišao na proljeće 2018. godine, dva dana pred revanš s Romom u polufinalu Lige šampiona.

Klop i Buvač su prije tog rastanka radili zajedno čak 17 godina. Buvač, porijeklom Bosanac, otišao je iz Liverpula pod nerazjašnjenim okolnostima, a otad nije bio previše aktivan u fudbalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.