REPREZENTATIVCI

Gojak: Sretan sam što sam ostao u Dinamu, velika želja mi je Euro 2020.

Gojak: Ne smijemo izgubiti, nemamo popravni. Arhiv

Avaz.ba

5.2.2020

Amer Gojak (22) jedini je Dinamov igrač koji može ove sezone zabiti na sva četiri fronta. Bio je strijelac u Superkupu za Dinamovu pobjedu protiv Rijeke, postigao je pogodak protiv Gorice u HNL-u, u Evropi je tresao mrežu Ferencvaroša i Rozenborga. Taj gol u Trondheimu Dinamu je i donio Ligu prvaka. Nedostaje, dakle, gol u Kupu, veliku će priliku imati Gojak ponovo na Rujevici danas (17 sati). Nije zabio u Koprivnici iako je imao dvije jako dobre prilike, možda se baš otvori na Rujevici. 

Bodovi najvažniji

– Ma, najbitnije je da prođemo, a ko će zabiti je sasvim svejedno. Bio bih sretan ako zabijem za pobjedu, ali u konačnici zaista nije bitno ko će biti strijelac – rekao nam je Gojak za Sportske novosti, dan nakon te startne pobjede u Koprivnici, te dodao:

– Za početak je to bilo sasvim dobro. Najvažnije je bilo uzeti tri boda, ušli smo pobjedom u ovu godinu. Sad trebamo još puno raditi na svakom treningu i bit će to još puno bolje. Iako, nije bilo loše u Koprivnici, nismo dopustili protivniku nikakve velike prilike, a da je realizacija bila malo bolja, pobijedili bismo i s većom razlikom.

Slijedi Rijeka, na Rujevici, uvijek su to vrlo zanimljive utakmice i veliki izazovi za Modre.

– To je derbi, protiv Rijeke uvijek moramo biti maksimalno koncentrirani. Ali Rijeka nam leži. Uvijek dobro odigramo protiv Riječana i u srijedu nas zanima samo pobjeda - optimista je naš reprezentativac.

Krenuo je taj Dinamov uvjerljiv niz nakon finala Kupa u Puli. Tada su Riječani osvojili "Rabuzinovo sunce", ali i probudili ''zvijer''. U tri iduće utakmice tri Dinamove pobjede i gol-razlika 9:0. Uz onih 0:5 na baš na Rujevici.

– To finale Kupa bio je naš mali pad koncentracije, nakon puno bitnih utakmica te sezone malo smo se i ispraznili. Ali nakon toga smo naplatili taj poraz, dobro smo ga naplatili. I ne mislimo stati. Vjerujemo u sebe, u dobru utakmicu i našu pobjedu. Ne mora biti 5:0 kao posljednji put, može biti i 1:0, sasvim dovoljno za prolaz - konstatira Gojak.

Rijeka nije najbolje ušla u 2020., poraz od Lokomotive mogao bi ostaviti traga, a i inače nije Rožmanova ekipa tako opasna kao posljednjih godina. No, to u Kupu ne mora biti tako, uvijek je to takmičenje prevrtljivo, neizvjesno?

– Bez obzira na sve, očekujem tešku utakmicu, pogotovo jer se igra na njihovom terenu. Ne smijemo izgubiti, nemamo popravni. Moramo biti na našem maksimumu, dat ćemo sve od sebe, a kad je tako, onda vjerujem u našu pobjedu - ističe veznjak Dinama.

Koliko je lagano, ili teško, pronaći nove motive u situaciji kad Dinamo ima toliku prednost na ljestvici, naslov prvaka praktički arhiviran, a Evrope više nema?

– Nemamo problema s motivacijom. Iskreno, dogovorili smo se u svlačionici da zaboravimo sve što je bilo najesen, to je iza nas i da se potpuno fokusiramo na sve ono što slijedi. Kao da krećemo od nule, kao da nemamo prednost, želimo u svakoj utakmici slaviti, nizati pobjede. Kako u Kupu, tako i u prvenstvu, želimo u svakoj utakmici potvrđivati našu kvalitetu - rekao je Gojak.

Ljeto s više opcija

Kakve je ciljeve stavio pred samoga sebe? Vrhunac sezone mogao bi biti plasman na Euro s reprezentacijom BiH, kroz Ligu nacija.

– Želim na svakom treningu i utakmici biti još bolji, s Dinamom nizati pobjede, a također i s reprezentacijom otići na Euro, to mi je velika želja. Na obje fronte želim samo pobjede, ništa drugo me ne zanima - decidan je "Zmaj".

Pričalo se i da bi Gojak ove zime mogao otići iz Dinama, bio je u izlogu, spominjali su se ponajviše klubovi iz Njemačke i Španije. Je li očekivao da će i dalje biti u Dinamu?

– Ostao sam, imam ugovor s Dinamom. Što se tiče moje karijere, o tome se brinu moj otac i ljudi u klubu. Nemam razloga biti nezadovoljan, sretan sam što sam ostao ovdje i želim na svakom treningu i utakmici dati maksimum. A što bude – bit će. Sigurno je i da ljeto pruža više opcija, vidjet ćemo što će se tada dogoditi - tajnovit je Gojak.

Zato je otišao dugogodišnji cimer Dani Olmo. I Gojak i Dinamo tek se navikavaju na život bez Danija.

– Svako ide tamo gdje će biti zadovoljan, Daniju želim sreću. Čujemo se redovno, pričali smo, ali to što smo pričali, ostaje među nama. Čestitao mi je na pobjedi u Koprivnici, ja njemu na debiju za Lajpcig. Baš mi je drago da mu super ide u karijeri - naglašava naš reprezentativac. 

Kakav će biti Dinamo bez Olma? U Koprivnici se nije primijetilo da nedostaje, vidi se da Dinamo ima dugu i kvalitetnu klupu, pogotovo u HNL konkurenciji.

– Svi koji su tu su kvalitetni i svako može svakoga zamijeniti. Olmo je kvalitetan, ali koga nema bez njega se može i mora. Mi nastavljamo gdje smo stali i želimo pobjeđivati i bez njega - rekao je Gojak.

Milina je trenirati

Trener Bjelica kazao je da ne misli teret Olmova nasljednika staviti na leđa ijednog igrača pojedinačno, već da ima više njih koji mogu nadoknaditi taj odlazak. Prije svih tu su Gojak, Ivanušec i Majer, baš su njih trojica u Koprivnici to i pokazali. Svi su imali svoje svijetle trenutke.

– Mislim da sva trojica to možemo. Odlično smo odradili pripreme, spremni smo na izazove. I nema tu neke konkurencije među nama, podrška smo jedan drugome. Svi smo u svlačionici kao jedna porodica, milina je trenirati i igrati u okruženju koje imamo u Dinamu – zaključio je Gojak.

U srijedu (danas) će, dakle, imati priliku zaokružiti svoju statistiku, zabiti i u četvrtom takmičenju ove sezone.



Gojak: Odlično smo odradili pripreme, spremni smo na izazove. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.