REPREZENTACIJA

Otkrivamo koji bi igrači mogli pojačati "Zmajeve" u odlučujućim mečevima za Euro

Još nekoliko fudbalera moglo bi krenuti putem povratnika Lulića

Piše: G. Š. / Avaz.ba

5.2.2020

Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević za nešto više od mjesec objavit će spisak igrača za polufinalnu utakmicu plej-ofa Lige nacija, odnosno baraža za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Sjeverne Irske (26. mart, Zenica).

Ukoliko savladaju ovu prepreku, naši fudbaleri bi protiv boljeg iz drugog polufinala Slovačka - Republika Irska bili ponovo domaćini na zeničkom Bilinom polju (31. mart) u finalu Lige nacija i imali šansu da se pobjedom domognu historijskog nastupa na Euru.

Kako trenutno stoje stvari, nakon povratka iskusnog Senada Lulića, kapitena italijanskog Lacija, “Zmajeve” bi, u odnosu na kvalifikacijske utakmice, u borbi za EP mogli pojačati Dino Arslanagić (Antverpen - Belgija), Ognjen Vranješ (AEK - Grčka), Milan Đurić (Salernitana - Italija), Ermedin Demirović (Sent Galen - Švicarska), Miroslav Stevanović (Servet - Švicarska)...

Posjeta Belgiji

Tako su Bajevićevi asistenti Rusmir Cviko i Adnan Čustović minulog vikenda pratili Arslanagića u derbiju belgijske elite protiv Klub Briža (0:1).

Međutim, problem je to što odlični stoper Antverpena (26) još nema naše sportsko državljanstvo, kao niti stoper zagrebačkog Dinama Emir Dilaver. Prethodno je u omladinskim kategorijama Arslanagić odigrao čak 54 utakmice za reprezentaciju Belgije.

- Postupak promjene sportskog državljanstva pokreće sam igrač, a ne Savez - saznajemo u Nogometnom savezu BiH.

Bajević: U martu odlučujući susreti. Arhiv

Saznali smo i to da ova procedura u konkretnom slučaju još nije pokrenuta, pa su mali izgledi da će prije martovskih utakmica baraža Arslanagić dobiti zeleno svjetlo za nastup za naš državni tim. Što se tiče Vranješa, i dalje je na čekanju najavljeni sastanak defanzivca AEK-a i selektora Bajevića.

- On je dugo bio dio reprezentacije. Dao je mnogo reprezentaciji i to mu niko ne osporava. Najviše zavisi od njega samog hoće li se vratiti.

Razgovarao sam s njim i još ću jednom, pa ćemo vidjeti. Ipak, to od njega zavisi - nedavno je rekao Bajević o Vranješu.

Skreću pažnju

S druge strane, Đurić i Demirović iz utakmice u utakmicu skreću pažnju.

Napadač Salernitane je sa sedam golova najbolji strijelac svog kluba u Seriji B (u pet posljednjih mečeva postigao je pet golova), dok je naš mladi reprezentativac s devet pogodaka i četiri asistencije u 13 kola drugi „topnik” švicarske elite.

Selektor je najavio dolazak u bh. kuću fudbala polovinom februara kako bi sa saradnicima sumirao prvi dio obavljenog posla.

- Zadovoljan sam načinom na koji moji saradnici obavljaju zadatke. Zna se da smo posjetili Edina Džeku, Miralema Pjanića, vratili Senada Lulića, sastali se sa Edinom Višćom.

Važno nam je da čujemo razmišljanja igrača, da se upoznamo, jer neće biti dovoljno vremena za to kad se već okupimo. Pratimo ne samo one koji su do sada bili dio reprezentacije već i one koje bismo, eventualno, mogli priključiti - ističe Bajević.

Pod lupom Sušić i Štilić

Pod posebnom lupom reprezentativnog stručnog štaba u drugom dijelu sezone sigurno će biti igrači dva najveća bh. kluba, Tino Sven Sušić iz Sarajeva i Semir Štilić iz Željezničra.

Riječ je o nekadašnjim reprezentativcima koji sigurno posjeduju kvalitet, a Premijer liga BiH mogla bi im poslužiti da vrate staru formu i možda ponovo izbore reprezentativni poziv.

Sušić je za naš državni tim odigrao devet utakmica, te još devet za omladinske selekcije Belgije, a Štilić osam za naš A-tim, uz 11 nastupa za U-21 i U-19 reprezentaciju BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.