NOGOMET

Ibrahimovićev menadžer najavio revoluciju: FIFA je gotova, počinje nova era

Nogomet je postao šou i zabava, kaže zastupnik mnogih zvijezda

Raiola: U nogometu 25 godina. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

5.2.2020

Čuveni menadžer Mino Raiola opisao je tržište igrača kao "produkt koji je on kreirao", ali i pozvao na revoluciju protiv Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Zastupnik slavnih imena kao što su Pol Pogba (Paul), Zlatan Ibrahimović, Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma) i Matijs de Liht (Matthijs de Ligt) ponosan je na svoja ostvarenja, mada ga mnogi optužuju da uništava nogomet svojim pregovaračkim metodama.

- Ne želim da zvučim arogantno, ali ja sam kreirao tržište. Nogomet je postao šou i zabava. Izmislio sam nogometno tržište tokom 25 godina, koliko sam aktivan - rekao je Raiola za belgijski "Voetbalmagazine", dodavši da se uvijek borio za interese igrača.

Na optužbe da je samo od povratka Pogbe u Mančester junajted prije četiri godine kroz razne provizije zaradio čak 49 miliona eura, 52-godišnji Italijan je odgovorio riječima "da je čudno kako se uvijek govori samo o njegovim primanjima".

- Ne čujete ništa od FIFA-e kada Ajaks primi 150 miliona eura za dvojicu momaka (transferi De Lihta u Juventus i Frenkija de Jonga u Barcelonu). Tada je to sjajno, a Ajaks je obavio dobar posao - kaže Raiola.

On je najavio otklon od FIFA-e, kako bi klubovi i menadžer mogli raditi neovisno od svjetske federacije, za koju kaže da "ima koruptivni monopol sa nekompetentnim liderima".

- FIFA je gotova, sa starim sistemom je završeno. Ovo je početak nove ere. Vrijeme je za revoluciju - rekao je Raiola, koji je sa kolegama Žorgeom Mendešom (Jorge Mendes), Džonatanom Barnetom (Jonathan Barnett) i drugima pokrenuo "Forum nogometnih menadžera".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.