SPFBIH

NK Čelik obmanjuje javnost

Prvostepeni i drugostepeni sudski organi u bh. fudbalu ne ispunjavanju potrebne standarde koje propisuje FIFA. Arhiv

Piše: Avaz.ba

6.2.2020

Sindikat profesionalnih fudbalera (SPF) u Bosni i Hercegovini oglasio se o slučaju "Ante Blažević".

– Sindikat Profesionalnih fudbalera u BiH, nakon sinoćnje objave NK Čelik Zenica, želi stati u zaštitu svog člana, igrača Ante Blaževića. NK Čelik Zenica u svojoj objavi obmanjuje javnost, donosi informacije vezano za našeg člana, koje nisu istinite, te pokazuje elementarno nepoznavanje propisa koji reguliraju fudbal i općeg znanja u sportskom pravu, kao posebnoj pravnoj oblasti. 

Propisi FIFA-e

Igrač Ante Blažević je stranac, državljanin Republike Hrvatske, a prvostepeni i drugostepeni sudski organi u bh. fudbalu ne ispunjavanju potrebne standarde koje propisuje FIFA kako bi objektivno mogli suditi stranim državljanima. Strani državljani, koji nastupaju u bh. fudbalu, mogu svoja prava, onda kada su ugrožena, zaštititi odmah, koristeći mehanizme koje predviđa FIFA. Igrač Ante Blažević je zaključno sa 1. februarom 2020. godine slobodan igrač, s obzirom na to da je spomenutog dana iz opravdanih razloga jednostrano raskinuo ugovor s NK Čelik Zenica. Prethodno je klubu poslao opomenu s rokom od deset dana, dajući klubu u dobroj volji mogućnost da izvrši plaćanje svog duga prema njemu kako bi ostao dio tog kolektiva. 

Međutim, to se nije desilo, te je igrač bio prinuđen, koristeći član 14. FIFA-inog Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igraču, da raskine svoj ugovor iz opravdanih razloga. Dug kluba prema igraču iznosi devet mjesečnih plaća, a igrač je klupske čelnike u protekla dva mjeseca u više navrata upozoravao na njegova prava kao igrača stranca, no s druge strane nije bilo odgovora. Za vrijeme trajanja roka opomene igrač nije bio obavezan izvršavati svoje klupske obaveze. Dakle, 1. februara tekuće godine prestale su sve obaveze igrača prema klubu, a obaveze koje je klub imao prema igraču on će potraživati putem FIFA-inih sudova (FIFADRC), te je već predao svoj tužbeni zahtjev.

Presuda CAS-a

Želimo podsjetiti na obavezujuću presudu CAS-a za bh. fudbal (Court of Arbitration for Sports/ Arbitražni Sud za Sport), sa sjedištem u Luzani (Švicarska), u slučaju igrača Ivana Delića, br. 2018/A/5616. Naime, u spomenutom slučaju CAS je naložio da se igračima, strancima, koji nastupaju u BiH, omogući nesmetana registracija u drugi klub, te da je djelovanje suprotno tome ilegalno. CAS, također, navodi da su igrači, koji iz opravdanih razloga jednostrano raskinu ugovor, “slobodni”, te ne postoje opravdani razlozi zbog kojih se takvi ugovori ne bi smatrali raskinutim od domaćih, registracionih saveza.

Na kraju, ako NK Čelik Zenica posjeduje pravnika, pravnu službu ili advokatski tim koji radi za klub, te on/ona ili oni sudjeluju u lancu donošenja odluka, koje obmanjuju javnost, želimo ih pozvati da diskurs vode u okvirima struke, s obzirom na to da su protiv kluba trenutno pokrenute dvije tužbe na FIFA–inim sudovima, koje će, osim isplate dugovanja, novčanom kaznom, rezultirati i mogućnošću zabrane registracije novih fudbalera u prvom nadolazećem prijelaznom roku – piše u saopćenju SPFBiH.


SPFBiH. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.