REVOLUCIJA

Holanđani i Belgijanci žele pokrenuti regionalno nogometno takmičenje

Jedinstvena liga bi imala 18 klubova

Ajaks osvojio duplu krunu u Holandiji. AFO

J. A. / Avaz Sport

7.2.2020

U Holandiji i Belgiji ponovo razmišljaju o pokretanju regionalne nogometne lige. Razlog su sve češće špekulacije o pokretanju UEFA-ine "superlige", koja bi privukla najbogatije evropske klubove. I u kojoj za ekipe iz Holandije i Belgije ne bi bilo mjesta. 

Ne možemo ignorirati stvarnost. Prije ili kasnije bit će stvorena ta "superliga", Bajern i Real igrat će međusobno nedjeljom ili subotom - kazao je u izjavi za "Kicker" direktor Briža Bart Verhage (Verhaeghe).

Zbog toga je pokrenuto pitanje o ujedinjenju nacionalnih šampionata dvije zemlje. U ligi bi bilo 18 klubova - 10 iz Holandije, osam iz Belgije, ispadala bi dva tima, a novi članovi bili bi prvaci Belgije i Holandije, jer bi te zemlje organizirale i nacionalna takmičenja u nepromijenjenoj formi.

U tu svrhu naručeno je istraživanje kod kompanije "Deloitte". I ono govori da bi samo od televizijskih prava liga prihodovala 400 miliona eura. Što je mnogo više od trenutnih 80 miliona, po koliko dobivaju odvojeno dva nacionalna šampionata.

Istraživanje su naručili Anderleht, Gent, Briž, Genk i Standard Lijež, Ajaks, PSV, Fejnord, AZ Alkmar i Vitese. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.