ENGLESKA

Aguero i Klop ruše rekorde

Klop: Oborio rekord po broju priznanja za menadžera mjeseca u jednoj sezoni. Arhiv

Avaz.ba

7.2.2020

Centarfor Mančester sitija i trener Liverpula ponijeli su priznanja kojima su oborili rekorde. Serhio Aguero (Sergio) je igrač januara u Premijer ligi, poslije sjajnih nastupa njegovog Mančester sitija. Najbolji trener je, naravno, Jirgen Klop (Jurgen Klopp), koji je, također, pisao historiju. 

Argentinac je postao rekorder u dvije kategorije: postao je igrač s najviše mjesečnih nagrada, a ujedno i najbolji strijelac od stranih fudbalera koji su nastupali u Premijer ligi. Ovo je Agueru sedmo priznanje za igrača mjeseca. On je u januaru odigrao samo tri utakmice, ali je imao učinak od šest golova i jedne asistencije. Njegov het-trik u pobjedi od 6:1 nad Aston vilom donio mu je bolji učinak od 175 golova Tijerija Anrija (Thierry Henry). To mu je bilo 12. put u takmičenju da postiže tri gola na jednoj utakmici, po čemu je pretekao legendarnog Alana Širera (Shearer), koji je imao 11.

Poslije toga je dao oba gola za svoj tim u remiju 2:2 s Kristal palasom i jedini u trijumfu od 1:0 nad Šefild junajtedom. Aguero je sa svojom sedmom nagradom pretekao Stivena Džerarda (Steven Gerrard) i Harija Kejna (Harry Kane), koji su po šest puta osvajali ovo priznanje. 

Klop je oborio rekord po broju priznanja za menadžera mjeseca u jednoj sezoni, odnosno peti put, čime je pretekao Pepa Gvardiolu (Guardiola) iz sezone 2017./2018. Liverpul je imao još jedan besprijekoran mjesec, u kome je produžio seriju pobjeda na 15 utakmica. 

"Crveni" su trijumfirali ukupno pet puta u mjesecu, kada su povećali prednost na vrhu tabele na 19 bodova. Nedugo poslije toga su je povećali na 22, što je prije toga nezabilježeno u historiji lige, analizira "Mondo".

Aguero: Argentinac je postao rekorder u dvije kategorije. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.