ENGLESKA

Tužba protiv tabloida: Novinari znali da se sprema napad na šefa Junajteda

Ekipa iz Mančestera trenutno je tek sedma na tabeli Premijer lige

Vudvord: Na meti huligana. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

7.2.2020

Mančester junajted podnio je prijavu protiv "The Suna", tvrdeći da je poznati engleski tabloid imao saznanja da će se desiti napad na kuću izvršnog potpredsjednika kluba Eda Vudvorda (Woodward).

Policija je pokrenula istragu nakon što je baklja bačena iznad kapije prema Vudvordovom domu, a ulaz išaran crvenim sprejem u incidentu koji se desio 28. januara, prenosi AFP.

Iz slavnog engleskog nogometnog kluba tvrde da je iz izvještaja "The Suna" o ovom događaju jasno da su novinari bili svjesni planova za napad, ali da ih nisu prijavili policiji.

- Klub vjeruje da je "The Sun" prethodno primio obavještenje o planiranom napadu, koji je uključivao krivično djelo s namjerom zastrašivanja i nanošenja štete, kao i da je novinar bio prisutan kada se to desilo. Kvalitet slika koja prate priču govori o tome da je bio prisutan i fotograf - navodi iz Junajteda.

Dodaje se da "ne samo što novinar nije uspio izvršiti osnovnu dužnost da prijavi planirani zločin i spriječi potencijalnu opasnost, već je njegovo prisustvo ohrabrilo i nagradilo počinioce".

"The Sun" je odbio komentirati ove navode. Napad na Vudvordov dom je eskalacija sve većeg nezadovoljstva navijača Junajteda zbog njegovog načina vođenja kluba, kao i vlasnika, porodice Glejzer (Glazer).

Junajted je trenutno tek sedmi na tabeli engleske Premijer lige, s čak 38 bodova zaostatka za vodećim Liverpulom. Klub je prijavu protiv "The Suna" podnio Nezavisnoj organizaciji za standarde štampe. Sankcije za ozbiljno kršenje propisa mogu dovesti do novčane kazne od čak milion funti (približno 1,17 miliona eura).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.