LEGENDE

Ćiro Blažević: Lagano odlazim, svi su moji već otišli

A koliko je maršal imao kad je "kihnuo"? Onda imam još tri godine uvrh glave

Blažević: U Švicarskoj sam mnogo naučio. Arhiv

Avaz.ba

9.2.2020

Danas je Miroslav Ćiro Blažević napunio 85 godina. O "treneru svih trenera" zna se skoro sve, ponavljati nema smisla. 

- A koliko je maršal imao kad je "kihnuo" - upitao je Blažević novinara "Sportskih novosti".

Nakon odgovora 88, kratko je dodao:

- Onda imam još tri godine uvrh glave...

Nikad nisam lagao

Baš u tom trenutku prišao mu je jedan prijatelj, kazavši Ćiri da izgleda zdravo i moćno.

- Jest, mo’š mislit'. U Bosni kažu: Prdn’o sam u fenjer, ha-ha-ha... Nego, Kirk Daglas (Douglas) ​je, dakle, doživio 103? Ma, gdje ću ja to, kakav sam ja sirotinjski život imao. Kunem se na naše prijateljstvo da sam kao mladić bio gladan. A kad sam otišao u Švicarsku, bio sam smetlar dok se nisam dokazao, naganjali su me ti Švicarci. Došao sam s diplomom trenera, a oni me pitaju govorim li francuski. Ja kažem - ne. Pa govorim li italijanski? Ja opet isto. Evo ti metla, kažu! Ali, poslije sam ih sve pomeo - konstatira Ćiro.

Dok smo sjedili kod "Charlieja", nije, praktično, prošao niko ko nije pozdravio Ćiru. Znani su i neznani prolazili, rukovali se, pitali ga za zdravlje. On je svakome odzdravio, mahao, smješkao se. Stigao je i selektor vaterpolista Hrvatske Ivica Tucak.

- Eto, postoji samo jedan trener koji je bolji od mene. Tucak, on je najbolji - tvrdi Blažević.

Smijao se Ivica, porazgovarao sa slavljenikom. A Ćiro se vratio na Švicarce, koji su mu na početku karijere u ruke gurnuli metlu.

- Ali, mnogo su me toga naučili. Recimo, da papir ne bacim na cestu, da ne pljujem, da nikad ne lažem. Jedan mi je profesor tamo rekao da je laž osobina budala. Nikad u životu nisam slagao. Na to sam alergičan. Ta laž je otrov naše nacije. Jezik je opasniji od handžara. Ali, kod nas je stalno tako... Eto kako se napada Milana Bandića. Kažu, vilu napravio, ima bazen. Ja bio kod njega, nema vile ni bazena... Samo je renovirao kuću - otkriva Blažević.

Tako je to s Ćirom - "trener svih trenera" u razgovoru preskače teme, voli on o svemu pomalo.

- Nego, dobro se ti držiš. Vidim, imaš lijepe zube. Koliko imaš? 58? Ha, to su lijepe godine, nemoj si utvarati da si mlad. Vidiš, ja se, kad hodam, trudim da ne šepam. Koljeno me boli da ti ne mogu kazati... Ma, ja ti lagano odlazim. Svi su moji već otišli. Hvala Bogu da je Otto još živ. Baš si mislim, ja odlazim, a država propada. A onda dođe Dalić sa svojom ekipom i vidim milion hrvatske mladosti. Ne, Hrvatska ne propada, i to samo zbog nogometa i sporta! Mi smo tu. Samo nogomet i sport, to nas jedino drži. Dalić je sa svojim dečkima dao impuls kompletnoj državi - tvrdi Ćiro.

Probali smo, naravno, priču ipak nekako usmjeriti na nogomet. Ali, kad god Ćiro nešto počne pričati, netko stigne za naš sto, grli ga, porazgovara. Nije bilo lako. Velimo mu da je, eto, napunio 85 godina, a još nije rekao da prestaje s trenerskom karijerom.

- Ja sam još trener. Trener u sebi. Gledam kako kolege griješe, kako vuku genijalne poteze. Pa sam nekad veoma tužan, nekad veoma sretan. Eto, čitam neki dan da je jedan vaš kolega zeznuo našeg Bjelicu, stavio je u naslov da je on trener od milion eura. Ne može mu gore napisati. Kad je Šuker mene htio zeznuti, onda je gurnuo da sam ja od HNS-a uzeo dva miliona eura. Kunem se na djecu da nisam uzeo dva miliona. Tko će onda uzeti dva miliona!? Stari (Tuđman, op. a.) potjerao bi me u tri znate već čega. Kazao bi mi, majku ti bosansku, ti bi dva miliona, a ja ovdje sirotinju ne mogu nahraniti! 

Mamić i Dinamo

Onda se sjetio svog omiljenog lika.

- Bio sam najbolji trener prije deset godina. Najbolji na svijetu. No, Zdravko Mamić komandirao je hrvatskim nogometom i meni su sva vrata bila zatvorena duplom bravom! Ali, šta da mu kažem? Je*i ga, svima uvijek kažem da je od Dinama napravio Juventus! To mu niko ne može uzeti. Ali, je*eš tada tu instituciju HNS-a kad je sve on odlučivao. U autobusu je Čačića proglasio selektorom, a mi moramo biti prvaci Evrope u Francuskoj. Htio sam skočiti kroz prozor. Morao je Čačić tada povući samo jedan potez, ubaciti na vrijeme u igru Marka Pjacu. Da je to napravio, odoše Portugalci kvragu, a i mi bismo bili prvaci Europe. No, velim, Mamić je od siromašnog Dinama napravio Juventus, to svakako napiši da sam rekao! Ne samo to, napravio je čak i kapelicu! I hotel...


Ćiro: Bio sam najbolji trener prije deset godina. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.