ŽELJEZNIČAR

Novo priznanje Amara Osima: Volim beogradske kafane

Kad god odem u kafanu, iznenadim se što u njima, kao i kod nas, rade neki fini, obrazovani ljudi

Osim: I Sarajevo bi se tako širilo da ima gjde, da nije u kotlini. Arhiva

Avaz.ba

9.2.2020

Najtrofejniji trener BiH Amar Osim, sin legende jugoslavenskog fudbala Ivice Osima, uvjeren je da će se Partizan uskoro povratiti i zauzeti mjesto koje mu pripada te da Crvena zvezda, bez obzira na to kakvi su trenutno "Crno-bijeli", ne može biti komotna.

Pripreme u Beleku

- Crvena zvezda bila je do prošle godine najbolji klub na prostoru bivše Jugoslavije, a sada je primat preuzeo Dinamo - rekao je Osim za Tanjug u Beleku, gdje su i FK Željezničar i FK Crvena zvezda bili na pripremama.

Smatra da klubovi sa prostora bivše Jugoslavije nikad više neće moći da stignu tako daleko kao što je nekada Zvezda.

- "Crveno-bijeli" su ostvarili maksimum i nemoguće je tako nešto ponoviti. Takve su okolnosti, mnogo je novca u igri, a ne bi im ni dali - kaže Osim.

On tvrdi da će se u igru vratiti Partizan, za koji je vezan i zato što ga je trenirao njegov otac.

Možda ove godine neće, ali će se vratiti, 100 posto - rekao je Osim.

Dodao je da mu je Saša Ilić simbol za Partizan. 

- U Hrvatskoj se između Dinama i Hajduka ubacila Rijeka, u Srbiji nema nikoga između glavnih rivala, zato, kakav god da je Partizan, Zvezda ne može biti komotna - smatra trener sarajevskog kluba.

Kaže i da mu se više sviđa prošlogodišnja ekipa Zvezde, čije je sve mečeve u Ligi šampiona gledao i u kojoj je bilo manje stranaca.

- To mi je bilo to. Bilo je više naših igrača na "ić", igrača iz naših krajeva, iz Vojvodine, Crne Gore, porijeklom iz BiH, igrali su srcem. Mislim da je stranac bio samo Ben... Više mi se sviđala od te mnogo skuplje, djelovali su kao tim - rekao je Osim.

Dodao je da je posljednji koji je odskakao u Zvezdi bio Radonjić.

Bio je posljednji na "ić", koji je, realno, odskakao, ostalo su normalni igrači - rekao je Osim i ocijenio da su mnogi od tih normalnih plaćeni nerealno mnogo. 

Najbolje plaćeni fudbaler u BiH ima 100.000 eura godišnje, i to sada, kada su se kriteriji poremetili, a neki klubovi su došli do novca.

Partizan i Panatinaikos

Za bivšeg kapitena Zvezde Marka Marina kaže da ima težinu, da je Zvezdi dodao dimenziju više i opravdao ulaganja.

Kaže i da njegov otac, koji je bio selektor reprezentacije Jugoslavije i Japana, fudbal sada u Austriji, gdje živi, gleda iz daleka.

Zna sve te ljude, sve okolnosti i kako je došlo do toga do čega je došlo, odmakao se. Drago mu je kad klubovi vezani za njegovu karijeru Partizan, Panatinaikos ... imaju rezultate, vezan je za njih - rekao je Osim i dodao da njegov otac ne voli što vidi koliko ima drugih stvari koje su ušle u priču, a nisu samo sport. 

Na pitanje da prokomentira rivalstvo klubova i u Srbiji i u BiH, kaže da ga je iznenadilo čuđenje beogradskih novinara što je trener Sarajeva došao da gleda Želju, jer je tako nešto između vodećih klubova u Srbiji nemoguće. Dodao je i da ne bi volio da njihovi navijači kopiraju beogradske u dijelu koji nije sportski. 

Zbog novinara koji su u Turskoj pratili Zvezdu na pripremama, naveo je 11 najboljih igrača tima sa "Marakane":

Golman - Borjan, bez obzira što je Dika bio prvak Evrope i što pamtim Ljukovčana i starijeg Diku Stojanovića... Stojković, iako je persona non grata među zvezdašima u svijetu, možda bih ipak njega stavio da brani - rekao je Osim te je dodao: 

- Igrali bi Nikola Jovanović, a lijevo Siniša Mihajlović, stoperi, pozadi Belodedić, on je bio majstor, Bogićević može biti ispred, Aćimović, Pižon, Piksi desno, lijevo Džajić... treba centarfor, a i Prosinečki je bio dobar igrač, on umjesto Aćimovića, Savićević, a mora i Dušan Savić, prije Pančeva, napravio je crveno-bijeli drim tim.

- Sve sam ih gledao - rekao je Osim, koji je u utrci za selektora BiH, i pored "11 dobrih razloga" koji su, prema ocjeni medija, bili na njegovoj strani, izgubio od Prosinečkog, bivšeg igrača i trenera Crvene zvezde.

Sarajevo i Beograd

O toj temi kaže: 

- Nije trebalo da budem selektor, nije se desilo i to je to.

Dodao je da radi ono što voli tamo gdje voli, a čime se, primjećuje, malo ljudi može pohvaliti.

Za razliku od oca, koji je od odlaska iz Partizana 1992. u Beogradu bio samo na sahrani Miljana Miljanića, u Srbiju dolazi često. 

- Ništa se nije promijenilo. Kad god idemo u Beograd, privatno ili poslovno, ponašam se kao i ranije, iako je odnos Srbije i BiH, blago rečeno, specifičan u posljednje tri decenije - rekao je Osim i dodao da je iznenađen koliko se razvio Novi Beograd i spojio sa Zemunom.

- I Sarajevo bi se tako širilo da ima gdje, da nije u kotlini - rekao je Osim i dodao da voli beogradske kafane.

- Kad god odem u kafanu, iznenadim se što, kao i kod nas, u njima rade neki fini, obrazovani ljudi. To je dobro za goste, ali ne i za državu, jer pokazuje da pravog posla za njih nema - rekao je Osim te za kraj dodao i ovo: 

- Beograd nije samo "gdje ćemo u provod" gdje su žene u Beogradu, gdje se jede, gdje su klubovi u Beogradu... Kao što ni Sarajevo nisu provod, ćevapi i "vodanje", muzika i "cajke" - zaključuje Amar Osim.

Osim: Kad god idemo u Beograd, privatno ili poslovno, ponašam se kao i ranije. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.