ŠPANIJA

Posljednji put kada je izgledala kao danas, Barca je jedva izborila Kup UEFA-e

Katalonski klub sada ima dvije utakmice na Kamp Nou, protiv Hetafea i Eibara, a potom slijede dva paklena gostovanja Napoliju i Real Madridu

Pike: Ne vjetaju mu ruže. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

11.2.2020

Fudbaleri Barcelone prekinuli su niz loših rezultata na gostovanjima pošto su u nedjelju pobijedili Betis rezultatom 3:2, ali daleko od toga da u klubu imaju razloga za optimizam.

Iako opterećeni povredama (Suarez, Dembele), klub se odrekao četvorice igrača, otišli su Žan-Kler Todibo (Jean-Clair), Musa Vag (Moussa Wagué), Karles Alenja (Carles Aleñá) i Karles Perez (Carles Pérez), pa trener Kike Setijen (Quique Setien) na raspolaganju ima samo 15 prvotimaca. 

Najveći problem na sve to jeste igra u odbrani, pošto je Barcelona skoro pa ponovila negativni rekord poslije 17 godina, tačnije od one sezone kada je Radomir Antić zamijenio Luisa van Gala (Louis van Gaal).

Barca je tada primila čak 30 pogodaka poslije 23. kola u La Ligi (baš zato je Antić zamijenio Van Gala na polusezoni), a sada je poslije isto toliko mečeva stigla do 28.

Samuel Umtiti je opet na meti kritičara, Žerar Pike (Gerard Piqué) je totalno van forme ove godine, baš kao i Žordi Alba (Jordi). Klemen Lengle (Clément Lenglet) je dobio drugi crveni karton ove sezone, dok je Žunior Firpo (Junior) ponovo razočarao kao starter.

Poređenja radi, te sezone 2002./2003. Barca je sezonu završila tek na šestoj poziciji, što je na kraju bio i uspjeh, pošto ih je Radomir Antić preuzeo kada su bili 14. na tabeli.

Sada primljeni golovi više nego ikada odlučuju o tituli, većina trenera vjeruje da je odbrana ta koja donosi trofeje, pa je jasno koji će biti najveći problem Barcelone do kraja sezone.

Također, vrijedi istaći da je Real Madrid primio dvostruko manje golova od Barce (14).

Barca sada ima dvije utakmice na Kamp Nou, protiv Hetafea i Eibara, a potom slijede dva paklena gostovanja Napoliju i Real Madridu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.