AKCIJA Svjetska fudbalska federacija osnovala fond

Igrači će dobiti 16 miliona dolara, FIFA ide u borbu protiv "klubova nasljednika"

FIFPRO se dugo borio protiv ove beskrupulozne prakse

E. J. / Avaz.ba
11.02.2020 15:39

Više od 50 klubova iz 20 država je propalo u posljednjih pet godina

Foto: AFP

Šefovi svjetskog fudbala otkrili su plan čiji je cilj pomoći igračima koji su zapali u probleme jer im klubovi nisu plaćali zarade. Ukupno 16 miliona dolara iznosit će fond koji su dogovorili Asocijacija igrača (FIFPRO) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Ukupno 11 miliona bit će podijeljeno igračima u naredne tri godine, dok će ostatak biti utrošen na retroaktivnu podršku u periodu od jula 2015. do juna 2020.

- Više od 50 klubova iz 20 država je propalo u posljednjih pet godina, što je izazvalo probleme za stotine fudbalera. Ovaj fond će osigurati važnu podršku igračima i njihovim porodicama, kojima to bude najviše potrebno - rekao je predsjednik FIFPRO-a Filip Pjat (Philippe Piat).

FIFA je ojačala svoje mjere protiv takozvanih "klubova nasljednika", koji se formiraju s ciljem izbjegavanja izmirenja dugova prema igračima.

- Mnogi od tih klubova ugašeni su kako bi izbjegli isplatu zaostalih plaća, odmah se reformirajući u takozvane nove klubove - rekao je Pjat.

Dodao je da se FIFPRO dugo borio protiv ove beskrupulozne prakse te se zahvaljuje FIFA-i za borbu protiv ovakvih poteza. 

Komentari

NA VRH