SPEKTAKLI

Valentinovo je prošlo: Vraća se Liga prvaka, neizvjesnija nego ikad

Najboljih 16 ekipa Evrope borit će se za najprestižniju nagradu u klupskom nogometu

Liga prvaka: Vraća se večeras s dvije nogometne poslastice. Arhiv

J. A. / Avaz Sport

18.2.2020

Valentinovo je prošlo i došlo je vrijeme za Ligu prvaka. Najboljih 16 ekipa Evrope borit će se za najprestižniju nagradu u klupskom nogometu. Prošlogodišnja Liga prvaka bila je jedna od najdramatičnijih u historiji. 

Brojni preokreti, pobjede i prolasci u posljednjim minutama, pa čak i sekundama. Ovosezonsko izdanje nije daleko od lanjskog, a prve duele osmine finala večeras će odigrati Atletiko Madrid i Liverpul te Borusija Dortmund i PSG. 

Atletiko Madrid - Liverpul

Novi okršaj Atletiko Madrida i Liverpula. Agencije

Atletiko Madrid i Liverpul posljednji put su se sastali u polufinalu Evropske lige u sezoni 2009./2010., a trijumf je upisala ekipa Atletika zahvaljujući golu u gostima na Enfildu. Prvi susret u Madridu završen je rezultatom 1:0 za domaće, dok je nakon produžetka u revanšu Liverpul slavio rezultatom 2:1. Golove za Atletiko u ovom dvomeču postigao je Dijego Forlan (Diego). Prvi put su se susreli u grupnoj fazi Lige prvaka sezonu ranije, a obje utakmice završene su rezultatom 2:2. 

Liverpul je ove sezone u Premijeršipu nezaustavljiv sa 25 pobjeda i jednim remijem u 26 odigranih susreta. "Redsi" pod vodstvom Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) obaraju rekorde i jure prema najbrže osvojenoj tituli engleskog prvaka u historiji na koju čekaju duže od tri decenije.  

S druge strane, Atletiko Madrid igra u promjenjivoj formi u španskoj La Ligi i trenutno je četvrtoplasirani sa 13 bodova zaostatka za liderom Real Madridom. Problem Atletika je jednostavan: Madriđani ne stvaraju ni približno dovoljno kvalitetnih šansi kao što su to radili prijašnjih godina te im je realizacija izrazito loša. Jedna su od najlošijih ekipa u svim ligama petice po broju postignutih golova. 

Međutim, Atletiko je i dalje odbrambeno dobar. Primili su samo 15 golova u 22 utakmice, ponajviše zahvaljujući sjajnom golmanu, Slovencu Janu Oblaku. Pred Madriđanima je vrlo težak, gotovo nemoguć zadatak, uzevši u obzir podatak da je Liverpul ove sezone samo jednom odigrao utakmicu bez postignutog pogotka.

Borusija Dortmund - PSG

Novi okršaj Borusije Dortumund i PSG-a. Agencije

Borusija Dortmund i PSG su odigrali samo dva međusobna duela u prošlosti u sezoni 2010./2011., i to u grupnoj fazi Evropske lige. Obje utakmice završene su bez pobjednika. U Dortmundu je bilo 1:1, a u Parizu je susret završen bez golova. 

Borusija Dortmud ima četiri pobjede u posljednjih pet susreta u Bundesligi i ima četiri boda zaostatka za Bajernom. Napadački ekipa iz grada na rijeci Ruhr djeluje zaista impresivno.

"Milioneri" su se znatno pojačali zimskom akvizicijom u obliku Erlinga Halanda iz Red Bul Salcburga. Norveško čudo od 19 godina predstavilo se novim navijačima sa sedam pogodaka u prve tri utakmice, uključujući i 34-minutni het-trik na debitantskom nastupu. Ipak, Borusija i dalje prima ogroman broj pogodaka po utakmici i to bi je moglo koštati u takmičenju kakvo je Liga prvaka.

S druge strane, PSG je nezaustavljiv u Francuskoj. Pariski klub je na vrhu tabele sa deset bodova više od Marseja. PSG je grupnu fazu Lige prvaka prošao kao vodeća ekipa. 

Prvi put od svog dolaska u Pariz Nejmar (Neymar) se čini u dobrom zdravstvenom stanju uoči ulaska u nokaut-fazu Lige prvaka. Brazilac igra najbolji nogomet svog života i konačno se čini sretnim u Parizu nakon dugog perioda u kojem je na razne načine pokušavao napustiti klub. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.