NJEMAČKA

Tomas Miler otkrio šta je bio problem s Kovačem

Svjetski prvak s Njemačkom 2014. od odlaska Kovača iz Bajerna ima sedam golova i 11 asistencija u 16 nastupa

Miler: Proigrao odlaskom Kovača. Arhiv

Avaz.ba

24.2.2020

Tomas Miler (Thomas Muller) ponovo je govorio o odnosu s Nikom Kovačem koji su imali dok je hrvatski trener vodio Bajern. Nije nikakva tajna da se njih dvojica nisu slagala te da je zbog Kovača legendarni Nijemac ove zime htio napustiti klub.

No, kako je u oktobru došlo do smjene trenera, nakon koje je Kovačev pomoćnik Hansi Flik (Flick) preuzeo njemačkog prvaka, Miler je zablistao i počeo igrati u nevjerovatnoj formi.

Svjetski prvak s Njemačkom 2014. od odlaska Kovača iz Bajerna ima sedam golova i 11 asistencija u 16 nastupa, a direktno je bio uključen u 18 Bajernovih golova.

- Mislim da sam imao veliki udio u osvajanju dvostruke krune i vjerovao sam kako je moja pozicija sigurna. Tokom priprema igrao sam na više pozicija, što je normalno za predsezonu, ali nisam imao osjećaj da me trener vidi na nekom određenom mjestu. To mi je bilo čudno nakon svih ovih godina. Nemam nikakav problem s trenerovim sistemom rotacije ili promjenama. Njegov je posao odlučivati i to čini kako bi pobjeđivao. Ali mi je bilo čudno što ne igram šest kola zaredom. Neki igrači su bili umorni, a ja sam bio spreman, radio sam naporno i opet nisam dobivao šansu.

Zatim je opisao odnos s bivšim hrvatskim selektorom.

Naš odnos privatno je bio dobar, takav je i danas, ali po sportskim pitanjima, nismo se mogli naći. Samo je jedan pravi razlog zašto treneri dobivaju otkaze - zbog slabih rezultata. Ima onih koji se ne slažu s klupskom upravom, ali opet ih niko ne dira dok imaju uspjehe na terenu. 

Mi nismo igrali dobro pod vodstvom Nike Kovača u obje njegove polusezone. Imali smo tek povremeno dobre utakmice. Ponekad možeš igrati slabo i pobijediti, kao što možeš igrati dobro i gubiti, ali ako duže razdoblje nema rezultata, trener je na udaru. Bili smo svjesni kako je dosta toga i na nama. Taktika nije bila u pitanju. Problem je bio što trener nije mogao popraviti stanje. A cilj svakog trenera mora biti zaustavljanje takvih situacija. Mi, ekipa i trener, tad to nismo mogli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.