LIGA PRVAKA

Barcelona se uzda u magiju Mesija, sudar Čelzija i Bajerna

Nismo zadovoljni svime, ali mislim da malo po malo rastemo i dostižemo razinu koja će nam omogućiti da se upustimo u borbu za trofej, kazao je trener Barce Kike Setjen

Mesi: Glavna opasnost za domaćina. AFP

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

25.2.2020

Lionel Messi rekao je da Barcelona ne igra dovoljno dobro za osvajanje ovosezonske Lige prvaka, ali njegova su četiri gola protiv Eibara u subotu bila podsjetnik da s njim uvijek biti nade.

Barca večeras igra protiv Napolija u prvom meču osmine finala i očekuje se prođ u četvrtfinale, čak i ako je njihov protivnik u jako dobro formi. Napoli je naime u šest od posljednjih sedam susreta pobjedio, uključujući trijumfe nad Juventusom i Interom.

Intenzivan pritisak

- Bila nam je jako važno da pobjedimo u subotu - rekao je trener Kike Setjen (Quique Setien).

Mesi je postigao sedam puta po četiri gola u karijeri, ali nijednom usred tako intenzivnog pritiska, s reflektorima uperenim na Argentinca. Mesi je pružio još jednu zadivljujuću izvedbu koja je podvukla njegovu sposobnost da povede problematični tim kroz čak i krot najburnija razdoblja.

- On je u veličanstvenoj formi 14 ili 15 godina i nastavlja u istom ritmu. On je garancija za bilo koji klub i bilo kojeg trenera i upravo to ga čini najboljim igračem na svijetu. On može raditi stvari o kojima drugi mogu samo sanjati – kazao je Setjen.

Messi je mogao imati mnogo razloga da se osjeća uzrujano, ali nije dopustio da to utječe na njegove nastupe.

Barcelona je otpustila Ernesta Valverdea prošlog mjeseca, usprkos Mesijevoj javnoj podršci, a duže vrijeme su povrijeđeni Luis Suarez i Osman Dembele (Ousamane Dembele).

Na sve to sportski direktor Erik Abidal (Eric Abidal) rekao je da us igrači bojkotovali Valverdea, dok je predsjednik Josep Maria Bartomeu optužen za angažiranje PR kompanije koja je kritizirala ključne igrače, uključujući Mesija, u namjeri da poboljša svoj imidž na društvenim mrežama.

Mesi je u nedavnom intervjuu za „Mundo Deportivo“ priznao:

Stvari za poboljšati

- Ovakvi kakvi smo u ovom trenutku, mislim da nije dovoljno za osvajanje Lige prvaka. Najveći favoriti su Real Madrid, Juventus, PSG i Liverpul – riječi su Mesija. 

Setjen je bio malo optimističniji.

- Postoje stvari sa kojima se slažem, ali... Vidio sam svake godine kako se osvajaju Lige prvaka i mislim da bismo mogli imati iste šanse kao i druge ekipe. Istina je da nemamo više pravo na pogrešku i postoje stvari koje moramo pokušati poboljšati. Nismo zadovoljni svime, ali mislim da malo po malo rastemo i dostižemo razinu koja će nam omogućiti da se upustimo u borbu za trofej – kazao je Setjen.

Kike Setijen. AFP

S igračima poput Frenkija de Jonga i Artura Mela u sredini terena i izvrsnim Mark-Andre ter Štegenom na golu, ne nedostaje im talenta, ali ostaju slabosti u obrani. Da ne spominjemo krhkost protiv kontranapada.

Setjen je priznao da će trebati vremena da igrači razumiju njegove metode, a s tim se slaže i Mesi.

- Nije lako. Navikavali smo se na određenu igru pod Valverdeom, a sada igramo drugačije i od nas se traži da radimo nešto drugo. Istina je da učimo i da moramo još mnogo toga popraviti – riječi su Mesija.

Tri ključne odluke Lamparda

Menadžer Čelzija Frenk Lampard (Frank) suočava se s nekim velikim odlukama uoči posjete Bajerna iz Stemford Bridžu. 

Hoće li vjerovati Žiruu?

Nakon što je proveo veći dio sezone u egzilu, Olivije Žiru (Olivier Giroud) u subotu je postigao vodeći gol protiv Totenhema, u svom prvom premijernom startu od novembar.

Žiru: Da li će predvoditi napad Čelzija. AFP

Francuski napadač ove je sezopne zadužio sporednu ulogu odlukom Lamparda da da priliku talentovanom Tamiju Abrahamu (Tammy Abraham), ali ozljeda engleskog internacionalca i neučinkovitost Mičija Batšuaija (Michyja Batshuayija) dali su Žiruu drugu priliku.

Promjena odbrambene formacije?

Izričite tvrdnje Žozea Murinja (Jose Mourinho) da će Lampard vratiti formaciju s petoricom u odbrani protiv Totenhema u subotu pokazale su se tačnima.

Sada šef Čelzija biti na iskušenju da isti sastav postavi protiv Bajerna.

Uprkos spoznaji da će Lampard upotrijebiti Cezara Aspilikuetu (Azpilicueta), Andreasa Kristensena (Christensen) i Antonija Rudigera te Risa Džejmsa (Reece James) i Markosa Alonsa (Marcos Alonso) na bokovima, Murinjo nije imao odgovor na učinkovitu formaciju.

Pustiti Barklija da divlja?

Liverpulovo dijete Ros Barkli (Barkley) nikada nije izgledao komotno među kozmopolitskim sastavom otkako je stigao iz Evertona u januaru 2018. godine, a niz različitih nastupa postavljao je pitanja o dugoročnoj budućnosti veznjaka.

Korištenje 26-godišnjaka na lijevoj strani napada Čelzija u subotu oduzelo je Barkliju bilo kakve odbrambene odgovornosti, dajući mu slobodu da luta i zauzima položaje koji bi mogli naštetiti Totenhemu. Učinio je upravo to uz asistenciju za Alonsov gol.

Levandovski: Lakše mi je s Milerom

Godinu nakon što ga je selektor Njemačke Joakim Lev (Joachim Loew) izbacio, Tomas Miler (Thomas Mueller) trebao bi pokazati zašto je toliko važan za Bajern. 

Robert Levandovski (Lewandowski) koji je pored Erlinga Brauta Halanda najbolji strijelac u Ligi prvaka s deset golova kazao je uoči večerašnjeg susreta da mu je lakše na terenu kada je pored njega Miler.

Poljski napadač postiže 38 golova u karijeri nakon 32 utakmice u svim natjecanjima

- Lakše je s Tomasom pored mene, on mi puno pomaže. Uvijek imamo jednog igrača više u kaznenom prostoru kada igra. Imam više prostora, a ne uvijek dva ili tri protivnička igrača protiv mene – kazao je Leva.

Nije slučajno što Levandovski maksimalno uživa u postizanju golova s obzirom na Milerovih 14 asistencija u njemačkoj ligi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.