AFERE

U akciji stotinjak policajaca: Traže se i ugovori Modrića, Jovića, Savića...

Civilna garda je navela da je 2017. godine saznala da su menadžeri Ramadani i Damjanac stekli luksuzne kuće na Majorci

Modrić: Zvijezda Reala iz Madrida. AFP

E. J. / Avaz.ba

25.2.2020

Španske vlasti pokrenule su istragu protiv fudbalskih menadžera Faljija Ramadanija (Fali) i Nikole Damjanca, saopćila je Civilna garda, prenosi Hina. Oni su osumnjičeni da su nezakonito stekli novac putem fiktivnih transfera preko klubova u Srbiji, Belgiji i na Kipru te da su deset miliona eura uložili u Španiji, najviše u nekretnine. 

Istragu u Španiji sa Civilnom gardom sprovodi i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Ramadani i Damjanac, kao i dvoje članova njihovih porodica, treba da se pojave kod istražnog sudije u četvrtak, gde će im biti predstavljeno za kakve se kriminalne radnje terete, prenosi B92.


Kompleksna struktura

Španska policija istražuje ugovore svih fudbalera koje oni predstavljaju, a igraju u toj zemlji. Među ugovorima koji su u istrazi je i onaj vezan za transfer Luke Jovića koji je prošlog ljeta iz njemačkog Ajntrahta prešao u Real Madrid.

Traženi su i ugovori igrača kao što su Stefan Savić (Atletiko Madrid), Luka Modrić (Real Madrid) i drugih. Španska policija je navodno tražila saradnju nekoliko zemalja. Ramadani je menadžer i reprezentativca Bosne i Hercegovine Miralema Pjanića.

Civilna garda je navela da je 2017. godine saznala da su Ramadani i Damjanac stekli luksuzne kuće u mestu Kalvija na Majorci, a to su sproveli "preko kompleksne strukture kompanija kako bi sakrili stvarne vlasnike". 


Ramadani: Najviše ulagali u nekretnine. Youtube

- Nakon detaljnog pregleda i praćenja porijekla novca na međunarodnom nivou otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna da kontroliše razne fudbalske klubove u zemljama poput Srbije, Kipra ili Belgije, sprovodeći onde fiktivne transfere za koje se saznalo iz dokumenata koje su otkrili mediji i platforma 'Football Leaks'" - navedeno je u saopćenju.

Kako se dodaje, Ramadani i Damjanac na taj način su se obogatili te naneli veliku finansijsku štetu klubovima i državnim proračunima u zemljama gdje su utajili porez.

Među klubovima preko kojeg su ostvarivali korist naveden je kiparski Apolon Limasol. Transakcije su obavljali preko svoje kancelarije za poresko savjetovanje na Malti i predstavništvima u drugim državama, gde su njihovi zaposleni učestvovali u "prikrivanju traga novca, a onda i u izbjegavanju plaćanja poreza u Španiji". 


Pretresene prostorije

Policija u Španiji je tražila saradnju Europola koja je pomogla istrazi analitikom i operativnim radom i povezala sve institucije.

Istražni sudija u Madridu odobrio je akciju kodnog imena "LANIGAN" tokom koje je stotinjak policajaca Civilne grade i poreske uprave pretražilo kancelarije i kuće na Balearskim ostrvima, kao i u Barceloni, Madridu, Malagi, Sevilji, Almeriji, Valensiji… u potrazi za dokazima o poreznim prevarama i pranju novca.

Pretresene su i advokatske kancelarije, kao i prostorije fudbalskih klubova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.