EKSKLUZIVNO

Petković: Igrači bi se prije mečeva baraža trebali preispitati

Sad su tu novi motivi, novi selektor

Petković: Nastavlja karijeru na klupi reprezentacije Švicarske. Arhiv

Piše: G. Šumar

27.2.2020

Naš fudbalski stručnjak Vladimir Petković, koji od 1. avgusta 2014. godine uspješno vodi reprezentaciju Švicarske, produžio je ugovor s tamošnjim Fudbalskim savezom do 2022. godine, odnosno do Svjetskog prvenstva u Kataru.

Idemo dalje

Ovakav rasplet događaja bio je i očekivan, jer su dvije strane već dva-tri mjeseca usaglašavale detalje nove ugovorne obaveze.

- Idemo dalje, nisam želio više ništa da čekam - rekao je Petković u razgovoru za “Dnevni avaz” te je dodao:

- Dogovorili smo se na obostrano zadovoljstvo. Vidjeli smo, jednostavno, mogućnost da u sljedećem periodu možemo napraviti još bolje rezultate. Prvo slijedi Evropsko prvenstvo, potom Liga nacija, pa kvalifikacije za Mundijal 2022. u Kataru...Prvi cilj na Euru je da prođemo grupu koja nije lagana (Turska, Italija i Vels). Jer, Turska igra dvije utakmice u Bakuu, gdje će biti kao kod kuće, a Italija igra tri utakmice u Rimu. Vel, s druge strane, ima šest-sedam igrača koji igraju na najvišem nivou...

Reprezentacija Švicarske odigrat će u martu dvije jake kontrolne utakmice.

- Prvo igramo s Hrvatskom, potom i s Belgijom, a u junu, prije Eura, dogovorili smo prijateljske utakmice s Njemačkom i Lihtenštajnom. U tim utakmicama vidjet ćemo na kojem smo nivou te korigirati šta bude potrebno. Bolje je igrati s jakim protivnicima, jer se tako i navikne na određeni nivo - konstatira naš stručnjak.

Za razliku od reprezentacije Švicarske, naš državni tim u martu će tražiti plasman na Euro 2020. Prvi protivnik je reprezentacija Sjeverne Irske (26. mart – Zenica)...

- Neće biti jednostavno, ali Bosna i Hercegovina bi se, prema kvalitetu, trebala plasirati na Evropsko prvenstvo. Sad su tu i novi motivi, novi selektor Dušan Bajević... Svi se igrači, jednostavno, moraju preispitati te u predstojećim utakmicama dati i više od 100 posto vlastitih mogućnosti. Velika prednost je što se obje utakmice igraju kod kuće. To se mora iskoristiti - ističe Petković.

Posebno Irci, ali i Slovaci, naročito su opasni kad igraju na svom terenu.

- Sve tri reprezentacije mogu ti napraviti problem i na strani. S obzirom na to da se drugi polufinalni meč Lige nacija, odnosno baraža za Euro 2020., igra u Slovačkoj, u finalnoj utakmici očekujem Slovake, koji, ipak, imaju više kvaliteta od Iraca.

Dvojac briljira

Treba, međutim, imati na umu i to da su Irci naviknuli da igraju dodatne kvalifikacije - opominje rođeni Sarajlija.

Naše reprezentativne teme Petković je zaključio komentarom o Miraslavu Stevanoviću (Servet) i Ermedinu Demiroviću (Sent Galen), koji briljiraju u Švicarskoj.

- Dobro igraju, dobre se nose... Mali Demirović dobro igra pokretnog centarfora, a Stevanović je stalno u žiži. Jedan je od inteligentnijih igrača u Servetu. Obojica su minuli vikend zaključila u timu kola. To su igrači koji sigurno mogu privući interes - analizira selektor Švicarske.

Na pitanje mogu li oni pomoći reprezentaciji BiH, Petković odgovara:

- Ne znam sad za baraž, ali sigurno mogu biti kandidati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.