SMOTRA NAJBOLJIH

Nogomet i epidemija: Hoće li koronavirus odgoditi Euro

Preporučljivo je izbjegavati masovna okupljanja jer su ona savršeno sredstvo za širenje bolesti i virusa

12 država organizira Euro 2020.. Agencije

J. A. / Avaz Sport

28.2.2020

Sportska takmičenja širom svijeta, i to ona najveća, poput nacionalnih prvenstava, zatim utrke Formule 1, internacionalne utakmice na evropskom i svjetskom nivou, nacionalna prvenstva, masovno se otkazuju zbog opasnosti od širenja smrtonosnog koronavirusa. 

Svijet je zahvatila epidemija virusa, a panika se, s potpunim pravom, uvukla među ljude i sada se u pitanje dovode čak i neka buduća takmičenja, poput nogometnog Eura koje počinje u junu.

Ne zna se tačno koliko će epidemija trajati, s obzirom na to da se tek nedavno proširila iz Kine prema ostatku svijeta, a u Evropi je zahvatila ozbiljnije tek Italiju i očekuje se da će se širiti, a mnogi su se upitali treba li Euro uopće biti održan. 

Euro započinje 12. juna u Rimu. Agencije

Preporučljivo je izbjegavati masovna okupljanja, jer su ona savršeno sredstvo za širenje bolesti i virusa, a treba li naglašavati koliko bi onda potencijalno opasan bio Euro, koji će u mjesec kupiti hiljade ljudi iz većina nacija iz Evrope na jednom mjestu.

Međutim, zasad je UEFA otklonila sve dileme o tome hoće li Euro biti održan. Poručili su kako će se prvenstvo sigurno igrati i započet će 12. juna u Rimu, kao što je i planirano.

Inače, Italija je trenutno najveće žarište koronavirusa u Evropi, a prema posljednjim informacijama, u Italiji je 12 osoba umrlo i još je 325 osoba zaraženo smrtonosnim virusom.

- UEFA razgovara s lokalnim i međunarodnim vlastima o razvoju koronavirusa. Za sada nema nikakve potrebe mijenjati raspored Evropskog prvenstva - poručili su iz UEFA-e.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.