NOGOMET

Historijski duel u Ligi nacija: "Zmajevi" prvi put protiv trostrukih viceprvaka svijeta

Nizozemci su se čak 21 put sastali sa Italijom te upisali samo tri pobjede

Kuman: Legendarni igrač na klupi "Tulipana". UEFA

E. J. / Avaz.ba

3.3.2020

U predstojećem drugom izdanju Lige nacija Evropske nogometne federacije (UEFA), reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put će odmjeriti snage sa jednom od najjačih selekcija planete, Nizozemskom.

Nikada do sada "Zmajevi" nisu igrali sa trostrukim svjetskim viceprvacima, koji su i aktuelni viceprvaci Lige nacija, a kao selektor vodi ih legendarni igrač Ronald Kuman (Koeman).

- Tim čija je zvijezda Edin Džeko nada se prvom plasmanu na Evropsko prvenstvo kroz plej-of. Ekipu selektora Dušana Bajevića očekuje duel sa Sjevernom Irskom u polufinalu, a pobjednik će protiv boljeg iz meča Slovačka - Irska igrati u finalu. Reprezentacija BiH je 2014. debitirala na velikom takmičenju, ali je nastup u grupi bio maksimum na Svjetskom prvenstvu u Brazilu - pišu nizozemski mediji o "Zmajevima".

S druge strane, Nizozemci su čak 21 put igrali protiv Italije, koja će im također biti rival u grupi 1 Lige A u Ligi nacija, te upisali samo tri pobjede uz po devet remija i poraza.

Sa trećim protivnikom u grupi, Poljskom, "Tulipani" su se sastali 15 puta te dobili posljednja tri susreta. Posljednji put su od Poljaka izgubili još u maju 1979. godine.

- Morat ćemo se boriti sa Italijom? Možda, ali mnogo toga se još može desiti prije tih utakmica. Pomalo je čudno, jer nas prvo očekuje Evropsko prvenstvo. Pripremat ćemo se prvo za to takmičenje. Nakon toga ćemo vidjeti - rekao je Kuman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.