MILAN

Odlazak Bobana pokreće lančanu reakciju

Boban: Legenda Milana, ali.... Arhiv

Avaz.ba

5.3.2020

Uvijek se može raspravljati o tome radi li neko dobro ili manje dobro. Može se dvojiti je li neko simpatičan ili nije. No, kada su činjenice u pitanju, onda nema procjenjivanja. Vlasnici AC Milan i njihov predstavnik Ivan Gazidis grubo su narušili djelokrug rada Zvonimira Bobana i Paola Maldinija. Postoje jasni ugovori, prava i obveze, koje je Gazidis prošlog ljeta potpisao s Bobanom kada su ga vlasnici, "Elliot Fond", uspjeli nagovoriti da preuzme nogometni sektor Milana.

Utakmica advokata

Boban je napustio FIFA-u, gdje je bio desna ruka predsjednika Đanija Infantina (Gianni) i posljedično jedan od najutjecajnijih ljudi u svjetskom nogometu. Učinio je to zato što je Milan klub koji mu je silno mnogo dao i kojem je on mnogo i vratio kroz devet trofejnih sezona. No, Boban je i vrlo iskusan tip te smo uvjereni da je itekako pazio kakav ugovor će potpisati s američkim vlasnikom. Danas, nakon što je spoznao da su ga ti isti biznismeni, uz njihovog operativnog izvršitelja Gazidisa, izdali na perfidan način, Boban nema nikakvog razloga da bude sentimentalan. Zato je, kako su brzo doznali milanski hroničari, započela utakmica advokata. Oni će pokušati dogovoriti uvjete raskida ugovora, a po općim procjenama posmatrača, to neće biti nimalo jednostavan posao za Gazidisa.

Vlasnici žele da se što prije pronađe sporazum i smiri medijska tutnjava koja je izazvala potres u Milanellu. Navijači su bijesni, momčad je dekoncentrirana, a trener Pioli pokušava pred današnji uzvrat Kupa s Juventusom svima usmjeriti fokus na utakmicu. No, to je jako teško. Tema je vruća jer je Milan veliko ime koje u ovoj eri djeluje kao provincijski klub. U momčadi je sve više gunđanja jer mnogi su sada shvatili da im se u lipnju sprema muka. Čeka se samo reakcija Ibrahimovića, koji je trebao pregovarati o novom ugovoru, ali iz ponašanja Gazidisa da se razumjeti da ga nova struka (Rangnick) ne vidi za dalje...

Boban je oduvijek bio osoba nogometa koja javno i vrlo jasno izražava svoje stavove. Dakako da kad ti stavovi idu na adresu nekog, onda izazivaju animozitete. U ovom slučaju Bobanov medijski istup bio je samo zaokruženje pokidane priče između njega i američkih vlasnika kluba, pojašnjenje javnosti, navijačima i analitičarima o tome što se zapravo događa u Milanu. Vlasnici mogu, naravno, raditi što ih je volja. U konačnici, ako rade loše, njima se obija o (financijsku) glavu. No, ako s nekime više ne želite raditi jer niste zadovoljni, onda mu se to treba jednostavno kazati i predložiti razlaz.


Frustrirani navijači

To da je Gazidis iza leđa Bobanu i Maldiniju, koji su po ugovorima odgovorni za stručni pogon, dogovarao novog trenera, strategiju selekcija igrača za novu sezonu, usporedo opstruirao njihov rad i planove za ljetni prijelazni rok, to puno govori o (ne)korektnosti i neposlovnosti takvih aktera. Koji k tome nisu stručnjaci nogometa, već ekonomisti. Puno i pojašnjava zašto je AC Milan (i) pod američkim vlasnikom kaotičan i neuspješan, daleko od sjaja nekadašnjeg Berluskonijevog organizacijskog stroja.

Možda je za navijače to i najveći razlog frustracija. Odlazi Boban, uskoro i Maldini, Masaro (Massaro), Pioli, vjerojatno Ibrahimović, možda i Rebić, i sve se to još može prihvatiti jer su odlasci-dolasci svakodnevica nogometa. No, kad se ovako očito vidi šlamperaj u radu, navijači koji su naviknuti na velike stvari, shvaćaju da ih čeka još dugo razdoblje frustracija, analiziraju Sportske novosti.

Boban je zbog Milana napustio FIFA-u. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.