REPREZENTACIJA

Edin Ćurić za "Avaz": Irci će blokirati Pjanića kao što su to uradili i s De Jongom

Za polufinale baraža je veoma važno što se u vrhunsku formu vraća Ervin Zukanović, koji je stub naše odbrane, kaže bivši igrač Želje i već dvije decenije trener u Nizozemsko

Ćurić: Kroz utakmice Lige nacija se mogu i provjeriti igrači. Arhiv

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

5.3.2020

Nekadašnji as kluba s Grbavice Edin Ćurić, koji već dvadesetak godina radi kao trener u Nizozemskoj, nakon žrijeba Lige nacija za sezonu 2020./2021., ističe da naši „Zmajevi” imaju lijepu priliku i za afirmaciju našeg fudbala, ali i igrača.

- Biti u najboljoj A jakosnoj grupi te igrati s tako jakim reprezentacijama sigurno nije mala stvar - kaže Ćurić za “Dnevni avaz”.


Dobra situacija

Bivši veznjak Željezničara dodaje da će to biti dobra priprema za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru: 

- Kroz utakmice Lige nacija se mogu i provjeriti igrači, tako da je to sigurno lijepa situacija za naš fudbal. Lijep i veliki izazov je ponovo igrati dvije utakmice protiv Italije, kao i Nizozemske, ali i Poljske.

Poljaci i mi ćemo se, vjerovatno, boriti za opstanak u elitnom društvu, odnosno izbjegavanje posljednje poziciju u grupi koja vodi u Ligu B.

- To će za naš državni tim biti i dobar test, gdje ili kojem nivou pripadamo. Inače, ovo takmičenje je lijepo napravljeno, odnosno da se, umjesto nekih bezveznih prijateljskih, igraju takmičarske utakmice.

Međutim, nama je trenutno, svakako, najbitniji plej-of Lige nacija, odnosno baraž za Evropsko prvenstvo 2020. - naglašava Ćurić (57), trener nizozemskog GDC-a, koji već godinama živi u Bredi.

Ističe da je za predstojeći duel polufinala baraža sa Sjevernim Ircima (26. mart, Zenica) veoma važno što se u vrhunsku formu vraća Ervin Zukanović, koji je stub naše odbrane, kao i da imamo rezervno rješenje u napadu.

- Irci će protiv nas sigurno igrati kao i u zvaničnim kvalifikacijama protiv Nizozemske, čiju su igru u posljednjoj utakmici totalno neutralizirali (0:0, 16. novembar 2019., op. a.).

Zatvorili su akcije Nizozemaca preko Barceloninog asa Frenkija de Jonga (Frenkie). Isto će igrati i na našem Miralemu Pjaniću, tako da od njega ne treba nešto posebno očekivati, izuzev da privlači pažnju na sebe.

Međutim, zato treba tražiti rješenje na drugim pozicijama, odnosno igrače koji će odraditi posao, od kreativnosti i građenja igre do svega ostalog - analizira Ćurić, te dodaje da će Irci igrati u formaciji 4-4-2.


Jasna vizija

”Zmajevi” moraju imati odgovor na takvu taktiku jer u kvalifikacijama s bivšim selektorom Robertom Prosinečkim, kako kaže Ćurić, nismo imali jasnu viziju igre.  

- Nismo izgradili ni viziju ni pozicije. U nekom razmišljanju postavke igre možda bi bilo najbolje da naša reprezentacija igra 3-5-2, ali ne znam ima li sada vremena da se to pripremi - kaže Ćurić.

Smatra da bi u toj situaciji tri standardna centarhalfa bili Ermin Bičakčić, Ervin Zukanović i Toni Šunjić. Pošto će Senad Lulić i Sead Kolašinac vjerovatno biti van stroja, otvara se mogućnost da po bokovima igramo sa fudbalerima koji imaju i napadačke kvalitete.

- Tu ulogu dobro obavlja Zoran Kvržić. U sredini imamo Muhameda Bešića i Pjanića, kao dva defanzivna vezna i graditelja igre, plus Amer Gojaka.

U tom slučaju, Edin Višća bi trebao igrati više uz Edina Džeku, pošto na taj način možemo najviše da profitiramo - smatra Ćurić.

Brzina naša prednost

Ćurić tvrdi da bi svaka lopta iza leđa irskih defanzivaca bila opasna za protivnički gol jer njihovi stoperi brzinom ne mogu odgovoriti našim napadačima. 

- Naš selektor Duško Bajević je iskusan trener i naravno da ima planove. Naprimjer, ako cijelu karijeru igra sa tri špica, 4-3-3, onda neće mijenjati ništa.  To je logično i shvatljivo, ali smatram da bi Višća uz Džeku za našu reprezentaciju bio funkcionalniji nego u posljednjim utakmicama. Svakako će se po strani otvarati prostor za bekove, a to dobro koristi Kvržić - kaže Ćurić.

Pjanić i Džeko: Aduti našeg državnog tima i u baražu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.