NOGOMET

Revanši opterećeni koronavirusom: "Šišmiši" traže nemoguće pred praznim tribinama

Atalanta će braniti velikih 4:1 iz prve utakmice

Fudbaleri Atalante u Valensiji. AFP

Piše: A. Č. / Avaz.ba

10.3.2020

Uprkos epidemiji koronavirusa, večerašnji revanš-meč osmine finala između domaćeg Lajpciga i engleskog Totenhema u evropskoj fudbalskoj Ligi prvaka odigrat će se u prisustvu navijača, saopćeno je jučer iz tog njemačkog grada.

- Ova odluka se odnosi samo na ovaj meč. Velika Britanija nije visokorizično područje, sve ulaznice su personalizirane i stoga ih je lako pratiti tako da je opasnost od prenošenja virusa minimalna – kazao je portparol gradske uprave Matijas Hasberg.

Saksonija, u kojoj se nalazi Lajpcig, trenutno je slabo pogođena koronavirusom, jer je u toj pokrajini registrirano deset slučajeva zaraze od 1.112, koliko je registrirano u cijeloj Nemačkoj.

Podrška navijača

Fudbaleri Lajpciga pobijedili su Totenhem u Londonu sa 1:0 u prvoj utakmici osmine finala i nadomak su historijskog plasmana u četvrtfinale elitnog takmičenja. Stoga će im itekako važna biti podrška publike, posebno zato što je ekipa Julijana Nagelsmana u posljednjih nekoliko kola posustala u njemačkom prvenstvu.

S druge strane, ekipa slavnog portugalskog trenera Žozea Murinja (Jose Mourinho) nada se, ipak, da može nastaviti u prošlogodišnjem ritmu, iako je bila u itekako podređenom položaju u Londonu.

Golman Hugo Loris (Hugo Lloris) pozvao je svoje saigrače da ulože maksimum kako bi “ispisali nove priče” u Ligi prvaka. U tome im, možda, pomognu pozitivna sjećanja na senzacionalan preokret u prošlogodišnjem polufinalu protiv holandskog Ajaksa. 

"Spursi" su bili na ledini kada su u maju zaostajali ukupno 0:3 u drugom meču, ali je Lukas Moura (Lucas) u drugom poluvremenu zabio het-trik u Amsterdamu i odveo tim iz Londona u finale. Totenhem je tada, pod vodstvom trenera Mauricija Poketina (Mauricio Pochettino), izgubio sa 0:2 u finalu od Liverpula u Madridu.

Totenhemu je potreban još jedan nezaboravan dan u gostima ako želi proći dalje nakon što je Timo Verner (Werner) iz penala donio pobjedu Lajpcigu u Londonu (1:0).

Murinjo: Težak zadatak za Totenhem. AFP

- Moramo shvatiti sve pozitivno, to pripada prošlosti, ali moramo pisati nove priče. Moramo otići tamo hrabro i pokušati odigrati savršenu utakmicu. Kalkulacije ne postoje. Jednostavno, radi se o tome da moramo pobijediti – kazao je golman Totenhema i dodao da je protivnik vrlo, vrlo dobra ekipa i da ga ne čudi što se bori za naslov u Bundesligi.

Dok će Lajpcig, zahvaljujući domaćoj slavi, vjerovatno osigurati nastup u Ligi prvaka i u narednoj sezoni, Totenhemu će to teško poći za rukom, jer je trenutno na osmom mjestu tabele engleske Premijer lige.

Zadržati vjeru

- Ne znam šta će se dogoditi u ostatku sezone, ali trebamo zadržati vjeru i nastaviti raditi. Možemo vidjeti igrače kako se bore i daju sve od sebe. Samopouzdanja nam nedostaje, ali radimo na tome i činimo sve da sezonu završimo što je moguće uspješnije – kazao je Loris.

Druga današnja utakmica u Ligi prvaka, za razliku od prethodno spomenute, igrat će se bez prisustva publike u španskoj Valensiji, čak ni novinari neće moći prisustvovati.

Poraz u Italiji doima se groznim (1:4), ali još gore izgleda nakon što je Evropska nogometna federacija (UEFA) naredila da se revanš odigra na praznom stadionu Mestalja. Atalanta dolazi iz Bergama, iz regije Lombardija na sjeveru Italije, jednom od najteže pogođenih područja koronavirusom u zemlji. Italija je u ponedjeljak zabilježila više od 7.000 slučajeva koronavirusa.

Kapiten Valensije, čuvenih "Šišmiša", Dani Pareho (Parejo) izrazio je ogorčenje zbog onoga što doživljava kao nedosljednost u pristupu vlasti nogometnim utakmicama.

- Ja sam prvi koji je zabrinut zbog krize i zato sam, također, prvi koji se ljuti kad vidim da poduzete mjere nisu dosljedne. Ne razumijem kako se globalnom krizom može upravljati u Španiji, ovisno o regiji u kojoj živite. Ako je ljudima opasno prisustvovati u Mestalji, opasno je i na Parku prinčeva, na Enfildu, na Etihadu, na Kamp nouu... na svim stadionima u Evropi – kazao je Pareho.

Nakon trijumfa nad Valensijom, Atalanta je odigrala samo jedan meč i dobila Leče sa 7:2.

Oba današnja duela Lige prvaka počinju u 21 sat. 

Također, meč između Barcelone i Napolija koji je na programu 18. marta igrat će se bez prisustva publike. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.