NOGOMET

Kinezi se bore protiv koronavirusa: Igrači kao vojnici

Timovi moraju trenirati najmanje 16 sati sedmično

Striktne upute upućene klubovima. AFP

E. J. / Avaz.ba

10.3.2020

Kineski fudbalski klubovi i reprezentacije bit će podvrgnuti vojnom režimu treninga kako bi se borili protiv koronavirusa, prenose agencije.

Mečevi u Kini su suspendirani, ali je tamošnja fudbalska federacija (CFA) izdala detaljne upute, naredivši klubovima koliko igrači moraju trenirati svake sedmice, koje vježbe moraju raditi, pa čak i koliko kilograma moraju imati.

Striktne instrukcije sigurno će biti iznenađenje za poznata trenerska imena koja rade u Kini, kao što su Španac Rafael Benitez i Italijan Fabio Kanavaro (Cannavaro), koji imaju bogato evropsko iskustvo.

No, Kanavaro, koji vodi prvaka kineske Superlige, ekipu Guangdžou evergrandea, i Benitez u Dalijanu, spadaju među trenere koji će direktno biti odgovorni za provođenje režima rada u predsezoni.

Upute su veoma detaljne, od toga da timovi moraju trenirati najmanje 16 sati sedmično i ispuniti kvote koji uključuju čučnjeve, vježbe sa tegovima i vertikalne skokove. Svi igrači nivo masnog tkiva moraju spustiti na manje od 11 procenata.

Klubovi su dužni dostaviti CFA-u raspored aktivnosti, a bit će izloženi i nenajavljenim inspekcijama kako bi se utvrdilo da li provode mjere koje je propisao savez. Rezultati inspekcija bit će javno objavljeni.

I sami igrači moraju preduzeti mjere u borbi sa smrtonosnim koronavirusom. Epidemija je izbila u centralnoj Kini u decembru i proširila se širom svijeta. Nova sezona u Superligi Kine trebala je početi još krajem februara, ali je odgođena zbog koronavirusa. Većina ekipa zbog toga se priprema u inozemstvu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.