NOGOMET

Poznati francuski dnevnik tvrdi: Euro se neće igrati ove godine!

UEFA je najavila da će se sljedećeg utorka održati velika videokonferencija

Održavanje Evropskog prvenstva bit će prolongirano. AFP

E. J. / Avaz.ba

12.3.2020

Ugledni francuski sportski dnevnik "L’Equipe" objavio je da će Evropsko nogometno prvenstvo, koje se trebalo održati od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 gradova u 12 država, biti odgođeno za godinu zbog epidemije koronavirusa.

- U ovakvim okolnostima u kojima se ne zna kada će i hoće li uopće biti završena državna prvenstva te uz činjenicu da se virus širi i u nekim zemljama koje bi trebale organizirati EP, bilo je gotovo izvjesno da se isto neće moći organizirati, a da garantira potpunu zdravstvenu sigurnost sudionicima i navijačima.

U ovom trenutku čini se neizbježnim da će se Euro 2020. morati odgoditi, a s obzirom da se radi o turniru u nekoliko različitih zemalja širom Evrope, bilo bi pametno odgoditi ga do sljedećeg ljeta - prenose agencije pisanje francuskih novina.

"L'Equipe" tvrdi da je odluka već donesena, jer se očekuje da će UEFA objaviti da će Euro 2020. postati Euro 2021. Evropsko prvenstvo trebalo bi početi 12. juna ove godine utakmicom između Turske i Italije u Rimu.

UEFA je najavila da će se sljedećeg utorka održati velika videokonferencija s čelnicima svih 55 zemalja članica, predstavnicima udruženja klubova i igrača te evropskih liga kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima u kontekstu pandemije koronavirusa, a na temu domaćih i evropskih takmičenja.

Zbog koronavirusa nogometna prvenstva prekinuta su u velikom broju evropskih zemalja. Pored Bosne i Hercegovine, nogomet se sljedećih dana neće igrati u Italiji, Španiji, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Portugalu… 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.