TRANSFERI

Portugalski fudbaler nakon potpisa za kineski Vuhan: Čega da se bojim

Karisu: Zdravlje mora biti ispred fudbala. Fcsevilja

Avaz.ba

13.3.2020

Portugalac Daniel Karisu (Carriço) 20. februara potpisao je za kineski Vuhan, klub iz grada iz kojeg je krenula pandemija koronavirusa.

- Problem hara Evropom, a u Kini je, praktički, koronavirus iskorijenjen. Čega da se bojim? Trenirali smo u Marbelji i čekali da nas obavijeste kada se možemo vratiti u Vuhan i nastaviti mirno s našim životima. Situacija u Kini je trenutno sigurnija nego u ostatku svijeta - rekao je 31-godišnji portugalski stoper. 

Nakon sedam godina igranja u Sevilji, odlučio se na odlazak u Kini, gdje je tih dana vladao haos. Danas se život u provinciji Hebei vraća u normalu i kinesko prvenstvo trebalo bi početi sredinom aprila. Inače, Vuhan će do subote trenirati u španskoj Marbelji, gdje je proveo mjesec i po, a onda slijedi povratak u Kinu. 

- Ne mogu poreći, u početku sam razmišljao trebam li prihvatiti ponudu Vuhana. Za vrijeme prijelaznog roka nisam znao što je koronavirus. Imao sam informaciju da neki virus kruži Kinom... Danima sam se informirao, a onda su me i čelnici kluba uvjerili da se nećemo vraćati u Vuhan dok opasnost ne prođe. Tačno je da se koronavirus raširio svuda, međutim, stvari u Kini su daleko povoljnije. Svakodnevno se smanjuje broj oboljelih, skoro da ih više i nema. Važno je na bilo koji način spriječiti širenje virusa. Najbolje je to napraviti prekidanjem sportskih događaja, s obzirom na broj ljudi koji stiže na stadione. Situacija se može srediti odgađanjem utakmica, ali je jasno da bi još efektnije bilo prekinuti prvenstva, lige i sva takmičenja. Zdravlje mora biti ispred fudbala - rekao je Karisu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.