ISTRAGA

Otkriveni šokantni detalji nesreće Emilijana Sale

Ibotson nije imao licencu za let

Emilijano Sala. Arhiv

Avaz.ba

13.3.2020

U petak su otkriveni novi, šokantni detalji iz slučaja pada aviona preminulog argentinskog fudbalera Emilijana Sale (Emiliano Sala).

Dvadesetosmogodišnji Sala i pilot Dejvid Ibotson (David) umrli su 21. januara 2019. godine, nakon što im se avion srušio u Lamanš.

Obojica su proglašena mrtvima, a pilotovo tijelo nikada nije pronađeno.

Sada, više od godinu kasnije, otkriveni su svi detalji pada aviona, a najšokantniji je taj da Ibotson nije imao licencu za let.

Sala je letio iz Nanta u Kardif kako bi završio transfer, ali se avion srušio nakon što je pilot Ibotson izgubio kontrolu nad avionom.

Navodi se da je Sala pri padu aviona "već izgubio svijest" od trovanja ugljenmonoksidom.

Istražitelji su, također, otkrili da je pilot izgubio kontrolu usred leta i da je pokušao da je povrati, ali nije uspio. Njegov posljednji pokušaj da ispravi avion je završio otpadanjem određenih dijelova, prije nego što je udario u vodu pri brzini koja se procjenjuje na 434 kilometra na sat.

Istraživanje je pokazalo da 59-godišnji Ibotson nije bio vlasnik potrebne licence za upravljanjem aviona, no i da nije imao dovoljno iskustva u korištenju određenim alatkama koje je taj avion posjedovao, već se uzdao u letenje "korištenjem vlastitog vida".

Njegov rejting za upravljanje ovakvom vrstom aviona istekao je u novembru 2018. godine, čime je i izgubio licencu.

Također, autopilot aviona je, dodaje se, imao određenu manu i trebalo je da bude označen kao "neispravan".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.