VUHAN

Kinezi se vraćaju kući: Od koronavirusa pobjegli u Evropu, a sada spas traže u epicentru epidemije

Ekipa krenula u domovinu, gotovo mjesec i po nakon što se otisnula na pripreme

Ekipa Vuhana se pripremala u Španiji. AFP

E. J. / Avaz.ba

14.3.2020

Kineski fudbalski tim koji je zbog pandemije koronavirusa bio zarobljen u Španiji, sada zbog sve većeg širenja zaraze u Evropi spas traži u povratku u domovinu.

Ekipa Vuhana krenula je na put u Kinu, gotovo mjesec i po nakon što se otisnula na pripreme u Španiji. Tim nije mogao ranije otići iz Evrope zbog restrikcija u Kini, ali sada napušta Španiju u kojoj se pogoršala situacija.

Inicijalno je bilo planirano da Španiju napuste sredinom februara, ali je boravak neočekivano produžen i predviđalo se da će Vuhan ostati na jugu Španije barem do kraja marta. No, taj se plan promijenio ove sedmice zbog naglog povećanja broja zaraženih u Španiji i Evropi.

- Sada su stvari u Kini dobre. Kineska liga će vjerovatno početi početkom maja. Morat ćemo ući u karantin kada stignemo, pa što prije odemo, to bolje - rekao je španski trener Hoze Gonzalez (Jose), koji vodi Vuhan, prenosi ESPN.

Tim će najprije otići u Šenzen, gdje se očekuje završetak priprema. Liga je trebala početi 22. februara, ali je suspendirana zbog virusa. Grad Vuhan bio je epicentar epidemije koja se brzo proširila na druge zemlje i zarazila više od 145.000 ljudi širom svijeta, a smrtno je stradalo približno 5.400 osoba.

Nijedan od igrača Vuhana nije bio zaražen koronavirusom u trenutku dolaska u Španiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.