ROMA

Džeko: Previše razmišljanja o svemu

Za mene je privilegija doći nakon Totija i De Rosija, koji su velike legende, ne samo Rima nego i Italije

Džeko: Moraš se naviknuti na kritike. Arhiv

Avaz.ba

16.3.2020

Naš as iz Rome Edin Džeko u intervjuu za "The Athletic" otkrio je da nikada ne spava nakon utakmice, ali nije govorio o aktuelnoj temi, pandemiji koronavirusa.


Naingolan i Salah

- Previše mislim, previše razmišljanja o svemu. Čak i nakon velikih pobjeda - rekao je Džeko i dodao: 

- Nakon svake utakmice analiziram sve bez obzira na to je li to pobjeda ili poraz. Možda je bila neka prilika iz koje sam trebao postići gol, a nisam te razmišljam o tome kako sam to trebao učiniti.

O kapetanskoj traci.

- Sve se mijenja, to je život. Ni od koga nisam ništa ukrao, to je prirodna stvar. Jedini sam preostali fudbaler u odnosu na prije pet godina. Za mene je privilegija doći nakon Totija (Totti) i De Rosija (De Rossi), koji su velike legende, ne samo Rima, nego i Italije. To je još veća odgovornost. Imao sam 30 godina kada sam stigao, a sljedeće godine imat ću 34. Osjećam se spreman.

O igranju s Rađom Naingolanom (Radja Nainggolan) i Mohamedom Salahom.

- Bilo je lako igrati s Rađom i sa Moom s desne strane. Imaju dobra rješenje, otvaraju prostor za mene i za sebe. Naprimjer, Salah je vrlo brz, ali i dobar u baratanju s loptom. Ponekad je, kada sam ja imao loptu, već trčao, a ja sam mu je jednostavno samo trebao dati. Imali smo odličan odnos, stvarno odličan. Na terenu smo se odlično razumjeli. Čak je i s Rađom bilo tako, igrao je s broja 10 u toj sezoni. On je neko ko razumije fudbal.

O golu protiv Čelzija 2017. godine.

- Položaj je bio važan. Unutrašnjost stopala. Postigao sam mnogo dobrih golova, ali taj... On je drugačiji od svih ostalih. Udaljenost, tehnika, snaga, sve. Kada pregledavam svoje ciljeve, volim vidjeti konačan rezultat i takmičenje u kojem ih postižem.

O utakmici protiv Barcelone.

- Prijatelji su me prije prve utakmice pitali za ulaznice... Nakon 4:1, svi su mislili da je gotovo. Oni koji su imali ulaznice, došli su na Olimpiko, iako neki od njih to više vjerovatno, nisu željeli.

O polufinalu protiv Liverpula.

- Priznajem da je onih pet golova bilo gorko iskustvo za nas. Možda je to bilo zbog pritiska, ne znam. Počeli smo vrlo dobro, Aleks je uzdrmao prečku... No, nakon što smo primili prvi gol, nešto se promijenilo, gotovo da nismo razmišljali o povratku i činjenici da se igraju dvije utakmice.

Toti i De Rosi

O timu u 2015. godini. 

- Mnogo dobrih igrača. Ako prodajete igrača svake godine, gubite kontinuitet. Novim igračima uvijek treba vremena da se naviknu na ligu, klub. Ali, moram reći da je Roma puno narasla u posljednje četiri godine, svake godine je sve veća.

O kritikama.

- To je nogomet, na to se moraš naviknuti. Razumijem da ponekad postigneš gol i svi te vole. Kada tri-četiri utakmice to ne uradite, gotovo svi vas mrze. Rekao bih da je to prirodno. Možda je to nekim igračima teško pada, pogotovo mlađima. Njima je pritisak veći. Naprimjer, 100 posto sam siguran da nije isto zviždanje meni ili zviždanje mlađim igračima poput Klajverta (Kluiverta). Mnogo im je teže. Zovem ih svojom djecom, jer sam 14 godina stariji od njih.

Roma zaslužuje trofej(e)

O trofejima. 

- Sramota je za klub poput Roma ovih godina nije osvojio ništa. Nadam se da se to može promijeniti, jer ovaj klub zaslužuje da osvaja trofeje. Imamo sve što možete poželjeti. Moramo poduzeti ovaj posljednji korak: Osvojiti trofej(e). Svaki trofej daje vam više samopouzdanja i mogućnosti postizanja viših ciljeva .

Džeko: Kad postigneš gol, svi te vole. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.