NOGOMET

Italijani poslali upozorenje UEFA-i: Plovimo neistraženim vodama okruženi maglom

Odgoda je put prema naprijed, kaže Gravina

Italija je teško pogođena koronavirusom. AFP

E. J. / Avaz.ba

16.3.2020

Italijanska nogometna federacija (FIGC) zatražila je da se odgodi Evropsko prvenstvo zbog pandemije koronavirusa, izjavio je predsjednik FIGC-a Gabrijele Gravina (Gabriele).

Evropska nogometna federacija (UEFA) trebala bi sutra na sastanku sa predstavnicima svih 55 članica odlučiti o sudbini takmičenja u tekućoj sezoni, kako onih na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni, koja su nedavno prekinuta.

Predstojeće Evropsko prvenstvo trebalo bi se održati od 12. juna do 12. jula ove godine u 12 evropskih gradova. Prvi meč na rasporedu je u italijanskom Rimu.

- Tražit ćemo da UEFA i državne federacije pokažu odgovornost. Cilj je zaštita zdravlja sportaša i navijača iz cijelog svijeta, čak i ako je epicentar pandemije sada u Evropi. Nadam se da će sutra izaći prijedlozi zdravog razuma. Odgoda je put prema naprijed - kaže Gravina.

Svi sportovi u Italiji suspendirani su do 3. aprila, uz "zatvaranje" zemlje, kako bi se izbjeglo širenje virusa zbog kojeg je u Italiji život izgubilo 1.809 ljudi, a više od 24.000 je zaraženo, prenosi AFP.

- Mi plovimo neistraženim vodama okruženi maglom - rekao je Gravina te dodao da bi odgoda Eura mogla omogućiti da se zaključe domaći šampionati te Liga prvaka i Liga Evrope. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.