UEFA

Čeferin: Svi su shvatili da moraju nešto žrtvovati kako bi postigli najbolji rezultat

Važno je da je UEFA, kao upravljačko tijelo evropskog fudbala, vodila proces i dala najveću žrtvu

Čeferin: Fudbal je uzdižuća i snažna snaga u društvu. Arhiv

Avaz.ba

18.3.2020

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i službeno je odgodila Evropsko prvenstvo za ljeto 2021. zbog pandemije koronavirusa.  Euro 2020. se trebao održati od 12. juna do 12. jula ove godine, međutim, UEFA je odgodila finalni turnir za iduće ljeto - od 11. juna do 11. jula 2021. u istih 12 gradova - Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Bukureštu, Budimpešti, Kopenhagenu, Dablinu, Glazgovu, Londonu, Minhenu, Rimu i Sankt Peterburgu. 


Usaglašavanja kalendara za 2021.

To je glavni zaključak video-konferencije koju je UEFA održala s čelnicima svih 55 nacionalnih saveza, predstavnicima Udruge evropskih klubova (ECA), te nacionalnih liga i Svjetskog sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro).

Također, sva UEFA-ina takmičenja i utakmice, uključujući prijateljske, za klubove i reprezentacije, stavljena su na čekanje do daljnjeg. Susreti plej-ofa Lige nacija za plasman na Evropsko prvenstvo, koji su bili predviđeni za 26. i 31. mart, odigrat će se početkom juna, pod uslovom da to situacija dopušta.

Osnovana je i radna skupina čiji je posao usaglašavanja kalendara za 2021. godinu u kojoj su trebala biti održana brojna druga takmičenja čiji se prvobitni termini preklapaju s novim terminom za odigravanje Eura.

- Na čelu smo sporta koji ogroman broj ljudi živi i diše i koje je ovaj nevidljivi i brzopotezni protivnik spustio na dno. U trenucima kao što je ovaj, fudbalska zajednica treba pokazati odgovornost, jedinstvo, solidarnost i altruizam - rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, te dodao:

- Zdravlje navijača, osoblja i igrača mora biti naš prioritet broj jedan i u tom je duhu UEFA predložila niz opcija kako bi takmičenja mogla ovu sezonu sigurno završiti. Ponosan sam na odaziv mojih kolega iz evropskog fudbala. Bio je to pravi duh saradnje, pri čemu su svi shvatili da moraju nešto žrtvovati kako bi postigli najbolji rezultat.


Veliki troškovi

Predsjednik UEFA-e je naglasio da će odgoda Eura značiti velike troškove za UEFA-u, ali i istakao kako će sve učiniti da to ne utječe na financiranje lokalnih projekata, ženskog nogometa i razvoja igre u 55 država.

- Važno je da je UEFA, kao upravljačko tijelo evropskog fudbala, vodila proces i dala najveću žrtvu. Svrha i cilj ovog takmičenja je bila vodilja naše odluke, a ne želja za dobiti. Fudbal je uzdižuća i snažna snaga u društvu. Pomisao na proslavu panevropskog festivala fudbala pred praznim tribinama, s napuštenim navijačkim zonama dok kontinent sjedi kod kuće izolirano je besmislena i jedina koju ne bismo mogli prihvatiti u proslavi 60. godišnjice natjecanja - rekao je Čeferin.


Hvala Infantinu i Domingesu

Predsjednik UEFA-e se zahvalio prvom čovjeku FIFA-e Đaniju Infantinu (Gianniju) koji je najavio kako će učiniti sve što je potrebno u izradi novog kalendara takmičenja, ali i predsjedniku CONMEBOL-a Aleksandru Domingesu (Alejandro Dominguez) koji se složio premjestiti Kopa Ameriku u 2021. godinu.

Čeferin: Važno je da je UEFA, kao upravljačko tijelo evropskog fudbala, vodila proces i dala najveću žrtvu. Arhiv

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.