SJEĆANJA

Kako je Bosanac smirivao Klopa u Dortmundu

Sjajan je to čovjek, ali ponekad i egocentrik

Klop: Užareni temperament. Arhiv

Avaz.ba

18.3.2020

Željko Buvač rođen je u BiH, u Prijedoru, 1961. godine. Danas je sportski direktor moskovskog Dinama, a godinama je bio najdragocjeniji i prvi saradnik Jirgena Klopa (Jurgen Klopp).

Frank Zolner (Zollner) legenda je Borusije Dortmund, 17 je godina tamo bio fizioterapeut (1992-2009).

Zolner je za Goal.com i Spox progovorio o tome kako je bilo raditi s danas najpopularnijim nogometnim trenerom na kugli zemaljskoj, evropskim prvakom s Liverpulom i čovjekom kojem samo pandemija može oteti zasluženi užitak vraćanja titule engleskog prvaka Liverpulu nakon tri desetljeća.

- Radio sam i s velikim Otmarom Hicfeldom (Ottmar Hitzfeld), ali Jirgen je baš poseban tip. Bilo je toliko puno dana kada ne možeš ne pomisliti: "Bože, kako je to sjajan čovjek." Ali ponekad je bilo teško ne pomisliti i: "Ma vidi ga koji je to egocentrik!" - priča Zolner i dodaje:

- Jednom me Kuba Blaščikovski (Blaszczykowski) nazvao da mi kaže da se ozlijedio u poljskoj reprezentaciji pa da neće moći trenirati, ali će stići na vrijeme da bude na sastanku u svlačionici. Prije sastanka Kuba i ja zajedno smo otišli do Klopa da mu to kažemo, a čovjek... Poludio je! Nenormalan! Vjerovatno je totalno izgubio živce jer je tek doznao za ozljedu. Ali potpuno je pogubio živce. Kuba i ja stojimo i ne vjerujemo. Srećom, uz Klopa je uvijek bio još jedan trener. 

I tu u priču, naravno, ulazi Željko Buvač.

- Sačekao bi da vidi hoće li se Jirgen sam smiriti, a ako se to ne bi dogodilo, sve bi prekrila Buvačeva grmljavina: "Dosta! Sad zapali cigaretu i... Smiri se!" Željko je jedan od najboljih pomoćnih trenera s kojima sam radio.

No, planetarni ljubimac Klop uz dinamitni temperament imao je i ima jedan tako rijedak, a velik ljudski kvalitet. 

- Kad bi se smirio, čim bi shvatio kako je pretjerao u ophođenju s nekim, nebitno je li u pitanju bio neko hijerarhijski mu podređen ili nadređen, Jirgen bi se iskreno i bez glume izvinio - kazao je Zolner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.