BEOGRAD

Prekršio naređenje o samoizolaciji: Fudbaleru Reala prijeti odlazak u zatvor u Srbiji

Napravio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije

Jović: Moguća i novčana kazna. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

19.3.2020

Zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, u Srbiji su podnesene prijave protiv nekoliko osoba, prenosi B92. Jedan od njih je fudbalski reprezentativac Srbije Luka Jović, koji je dobio krivičnu prijavu, jer je prekršio mjeru samoizolacije nakon što je došao iz Španije.

Napadač Reala iz Madrida spada u rizičnu grupu, jer je došao iz zemlje koja je među najteže pogođenima koronavirusom, a bio je i u indirektnom kontaktu sa zaraženom osobom.

On je napravio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije. Prema članu ovog zakona, propisana je novčana kazna ili zatvor do tri godine. Policija je bila i u stanu drugog srbijanskog fudbalera Nikole Ninkovića, koji se u Beograd vratio iz najvećeg evropskog žarišta koronavirusa Italije, ali on, navodno, nije dobio obavezujuće uputstvo o samoizolaciji. 

Jović, koji je rođen u Bijeljini, navodno je već bio testiran na koronavirus s obzirom na to da je zaražen košarkaš Reala Trej Tompkins (Trey Thompkins), s kojim fudbaleri "Kraljeva" dijele iste prostorije u klupskom trening-centru. Ninković nije testiran, jer nema simptome.

U slučaju da neko od zaraženih koji mora da bude u samoizolaciji, prekrši obavezan karantin i zarazi drugu osobu, kazna je od jedne do osam godina zatvora ako osoba u samoizolaciji zarazi nekoga. Kazna zatvora je veća, od dvije do 12 godina zatvora, ako zaražena osoba premine. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.