ASOVI

Hasan Salihamidžić: Od konobara u Jablanici do bogataša

Salihamidžić: Vlasnik brojnih nekretnina u Frankfurtu. Arhiv

Avaz.ba

19.3.2020

Sportski direktor Hasan Salihamidžić, zahvaljujući bogatoj karijeri, zaradio je pravo bogatstvo. No, kao 15-godišnjak razmišljao je samo kako pobjeći od rata, koji se u to vrijeme sve više širio Bosnom i Hercegovinom. 

Šest mjeseci radio je kao konobar kako bi zaradio novac za putne troškove. Pored obaveza u kafiću, redovno je trenirao i nadao se da će i njega poslužiti sreća. U novembru 1992. godine, otišao je u Hamburg i, uz pomoć rođaka Ahmeda Halilhodžića, priključio se treninzima juniorskog tima HSV-a. 

Kao igrač je, očigledno, razmišljao unaprijed, ništa nije htio prepustiti slučaju pa je tako po završetku karijere pokrenuo nekoliko poslova koji su mu kasnije, kako se ispostavilo, donijeli lagodan život i, dugoročno gledano, sigurnost.

Tako je naš proslavljeni fudbaler danas vlasnik brojnih nekretnina u Frankfurtu, od čega se izdvajaju tri hotela i 15 pansiona sa ukupno 550 apartmana. Kako navodi njemački "Spiegel", 150 apartmana iznajmljuje Evropskoj centralnoj banci.

Osim što je zadivio svijet svojim fudbalskim umijećem i nevjerovatnom željom za uspjehom, pokazao je i da je i izvan terena jednako sposoban da napravi nešto po čemu će ga pamtiti i u čemu će uživati i njegovi nasljednici.

Salihamidžić: Bitna karika u minhenskom gigantu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.