POSLJEDICE Svakako je sve otišlo predaleko

Početak normalizacije: Fudbal više nikada neće biti isti i neka neće!

Očekuje se razumnije baratanje novcem kada je riječ o transferima

Avaz.ba

Zaboravite na basnoslovne transfere u budućnosti

Foto: Ilustracija


Brojni nogometaši čekaju rasplet oko koronavirusa, ali itekako je izvjesno da nogomet nećemo gledati barem do početka maja. Navijači se bez nogometa dosađuju i broje minute i sekunde do novog susreta, a vlasnici klubova broje enormne gubitke koji su ih pogodili, ali i koji će ih pogoditi u narednom periodu. 

Sama odgoda prvenstava 'zavila' je u crno nogometni svijet i zbog financijske strane jer će brojnim klubovima otpasti zarada na koju su unaprijed računali, a ta cifra, za recimo jednu Barcelonu, leti preko nekoliko stotina miliona eura! To su TV prava, ulaznice, posjete stadionu, reklame za vrijeme utakmica, brojni bonusi od sponzora...

Ogroman problem je taj što je većina klubova u kreditima, a kamate i dalje idu. No ko će to platiti? Virus je utjecao na stanje svjetske ekonomije, a kako onda neće i na klubove? Kao posljedica svega toga očekuje se smanjenje plaća za igrače, ali i razumnije baratanje novcem kada je riječ o transferima.

U prethodnim godinama tržište je zaista poludjelo. Na igraču prosječne kvalitete odjednom biste zaradili preko 50 miliona eura, a kupnje od 100 miliona eura i više postale su svakodnevica. Preveliki novci trošili su se na transfere, a to je stvorilo jednu novčanu apokalipsu u nogometnom svijetu. Cijene su otišle u nebo, vi za 20 miliona eura više ne možete dovesti vrhunskog igrača, kao što je prije desetak godina bio slučaj. No i to će virus promijeniti.

Čak devetero nogometaša je u posljednjih pet godina plaćeno više od 100 miliona eura, a transfer Nejmara (Neymar) u PSG za 220 miliona eura je i dalje rekord. No pad prihoda i nestašica novca donijet će nešto rezolutnije trošenje novca.

- Milioni su se odjednom počeli gomilati i 100 ste mogli potrošiti na bilo kojeg igrača. Priča će se u budućnosti sigurno promijeniti, više neće biti takvih potpisa. Najveći problem je za klubove koji su plaćali toliko za igrače. Taj iznos im se nikada neće vratiti - rekao je jedan sportski direktor za "Marcu". 

Klubovi se na različite načine bore s brojnim gubitcima. Neki žele smanjiti plaće igračima u ovome razdoblju kada nema nikakvih aktivnosti, a neki razmišljaju čak i o otpuštanjima.

Bit će to teško razdoblje za nogomet i općenito sport koji je pretrpio velike gubitke u ovih dvadesetak dana. A natjecanja neće biti sve do maja. Pa računajte samo koliki gubici će tek tada biti, ne samo za nogomet i sport, već za samu svjetsku ekonomiju.

NA VRH

Podijeli članak na