TRŽIŠTE

Recesija prijeti svjetskom fudbalu: Transferi od 100 miliona eura mogli bi postati prošlost

Zbog pauze nema prihoda, što utječe na klubove

Nejmar: Jedan iz elitnog društva. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

22.3.2020

Fudbal je pokušao pobjeći od stvarnosti koja muči svijet još od januara. No, to nije moguće. Najpopularniji sport na planeti suočava se s panikom onoga što dolazi i recesijom koja bi mogla pogoditi fudbal.

Klubovi poput njemačkih Verdera iz Bremena i Borusije Menhengladbah, francuskog Liona, škotskog Hartsa… najavili su otpuštanja ili smanjenja plaća igrača, prenosi "Marca".

Zbog pauze nema prihoda, što utječe na klubove. Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino (Gianni) uveo je mehanizme kako bi im pomogao. Mnogo toga ovisi o tome kako će se razvijati borba protiv koronavirusa, ali klubovi već planiraju promjene na transfer tržištu.

Nitko ne može garantirati ugovore tokom pandemije, a prihodi, investicije i troškovi će se smanjiti. Samim tim i visine transfera, odnosno novca za obeštećenje prilikom prelazaka igrača. 

Ronaldo: Klubovi neće moći vratiti uloženi novac. Arhiv

- Na jednog igrača trošilo se po 100 miliona eura. Priča će se ipak promijeniti i više neće biti takvih potpisa. Problem će imati klubovi koji su potpisali na veće cifre, jer nikad taj novac neće moći vratiti - naveo je za "Marcu" sportski direktor jednog neimenovanog kluba.

Do sada je devet fudbalera koštalo više od 100 miliona eura. To su Brazilci Nejmar (Neymar) i Filip Kutinjo (Philippe Coutinho), Francuzi Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Osman Dembele (Ousmane), Antoan Grizman (Antoine Griezmann) i Pol Pogba (Paul), Portugalci Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo) i Žoao Feliks (Joao Felix) te Belgijanac Eden Azar (Hazard).

Ko će biti deseti? Odgovor će možda dati španski velikan Real Madrid koji je saopćio da je spreman prevazići trenutnu situaciju… 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.