MIŠLJENJA

Legendarni Kanavaro razočaran: Evropa nije iskoristila situaciju u Italiji

Bio u Kini u vrijeme najveće krize

Kanavaro: Treba više discipline. Arhiv

Avaz.ba

23.3.2020

Fabio Kanavaro (Cannavaro), legendarni italijanski fudbaler koji se može pohvaliti da je jedan do rijetkih defanzivaca sa osvojenom Zlatnom loptom, radi kao trener kineskom Guangzhou Evergrandeu. Širenje  koronavirusa zateklo ga je u Kini, a onda i u Italiji.

Kanavaro je poslao poruke putem Instagrama u razgovoru s nekadašnjim golmanom Reala Ikerom Kasiljasom (Casillas), koji pokušava podići svijest u Španiji, najgore pogođenoj zemlji u Evropi nakon Italije. Obojica su poručila da se ostane u kući.

- Evropa nije iskoristila situaciju u Italiji. Imao sam tu nesreću da proživim razbuktavanje virusa u Kini. Izgledalo je kao u nekom superfilmu. Svuda su mi mjerili temperaturu, u banci, u sportskom centru, kad bih ulazio u stambenu zgradu. Jedini način da se spriječi širenje bila je prevencija. Kada sam se vratio u Italiju, svi su me pitali kako je u Kini, niko nije ni mogao zamisliti da će mjesec dana kasnije isto biti i ovdje - rekao je Kanavaro. 

Kako kaže Kanavaro, ne može shvatiti ponašanje Italijana koji i dalje izlaze van i mnogo riskiraju.

- Previše ljudi dolazi u bolnice gdje nema mjesta za sve. Nedostaje maski, rukavica i ostalih potrepština koje ljekari koriste. Počeli smo kampanju s bivšim svjetskim prvacima i za sada ide dobro. Trebamo pomoć. Nažalost, naš primjer nije poslužio mnogima. Njemačka, Engleska i Francuska mogli su zatvoriti gradove, ali nisu. Evropa nije iskoristila našu situaciju - naglasio je Kanavaro.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https: //avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.