REPREZENTATIVCI

Toni Šunjić za "Avaz": Fudbalere su počeli i u Rusiji zatvarati u karantin

Šunjić: Prati epidemiološku situaciju. Arhiv

Piše: Goran Šumar

23.3.2020

Bosanskohercegovački fudbalski reprezentativac Toni Šunjić posljednjih dana provodi vrijeme, kako kaže, u karantinu.

- Kao i svugdje, i ja sam kod kuće, odmaram - kaže 31-godišnji Mostarac u razgovoru za “Avaz”.


Zatvorene granice

Kakva je trenutna situacija u Moskvi? 

- U posljednje vrijeme u klubu su počeli, kao i svugdje, da nas zatvaraju u karantin.  Ovdje nije panika, kao što je to u ostalim dijelovima Evrope, ali i Rusi su se u posljednjih nekoliko dana počeli mnogo ozbiljnije odnositi prema pandemiji koronavirusa. U karantinu ćemo biti do ponedjeljka (danas, op. a.), a onda ćemo iz kluba dobiti nove upute. 

Čisto sumnjam da ćemo se uskoro vratiti u normalan trenažni proces, jer se i ovdje svaki dan pooštravaju mjere. I ovdje se iz dana u dan zatvara sve više objekata, te uvodi više mjera predostrožnosti. 

Koliko u Rusiji ima zaraženih?

- Službeno, nema mnogo, ali koliko je tu istine, ne znam. Jer, sumnjivo mi je da grad kao što je Moskva ima samo pedesetak zaraženih. Inače, Rusija je do 1. maja zatvorila granice.

Znači, trenutno ne možete ni razmišljati o povratku u BiH, odnosno rodni Mostar? 

- Tako je. Nama strancima su već rekli da ne možemo nigdje ići do 1. maja. Jedino, ako se raspusti liga, možda će nam omogućiti da uz neki pregled odemo kući. Ne znam šta će biti. Trenutno su nam iz kluba savjetovali da ostanemo u svojim domovima, uz instrukcije šta da radimo.

Nastavak sezone na evropskim terenima pod velikim je upitnikom? 


Upitan i baraž

- Nažalost, tako je i ovdje. Također, teško da će se nastaviti neke lige, posebno one u najugroženijim državama. Vidjet ćemo šta će biti. 

Teško je vjerovati, barem iz ove perspektive, da će i naša reprezentacija u junu igrati baraž za Evropsko prvenstvo?

- Da, čini mi se da su iz UEFA-e (Evropska nogometna federacija, op. a.) postavili neke najoptimističnije rokove, a ako se nastavi ovakvo stanje, vjerovatno će odgađati i dalje. Međutim, nadam se najboljem.

Ostanite kod kuće

Šunjić redovno prati epidemiološku situaciju u BiH, a posebno u rodnom Mostaru. 

- Pratim medije, na vezi sam i sa rodbinom, prijateljima... Nažalost, počela je i dole panika, a do prije nekoliko dana svi su bili opušteni.

Znate kakvi su kod nas ljudi, dok se nešto ne desi, svi se šale na račun toga.

A onda kada se desi nešto, shvate o čemu je riječ. Zbog toga sam putem društvenih mreža apelirao na razum. Dragi ljudi, ukoliko izlazite van ili ste izloženi zarazi ili je prenosite. Ostanite kod kuće i zaštitite sebe i druge - kaže Toni.


Primjer Kine

Epidemija koronavirusa je vladala u Kini još dok je Šunjić boravio u ovoj državi na pregovorima sa Šandongom. 

- Tamo su bukvalno svi od prvog dana na ulicama hodali sa maskama. Nama je to bilo smiješno, jer je u tom trenutku u gradu bilo zaraženo stotinjak ljudi.

Tek sada shvatamo koliko su bili disciplinirani i pametni. Zbog toga kod njih već pada broj oboljelih - kaže Šunjić.

Propao transfer

Naš reprezentativac je krajem januara boravio u Kini, gdje je trebao nastaviti karijeru u Šandong lunengu. Čak je i prošao ljekarski pregled, ali transfer nije realiziran. 

- Klub me na kraju nije htio pustiti. Jednostavno, nisu se uspjeli dogovoriti sa Kinezima, nisu bili zadovoljni odštetom. Trener Dinama je tražio da se dovede igrač umjesto mene, a pošto su Kinezi plaćali milion eura odštete, nisu mogli da nađu adekvatnu zamjenu za tu sumu novca.

Navodno, našli su nekog igrača koji košta više, a kako mi je kasnije rekao trener, niti je bolji igrač od mene niti je klub imao neku svoju računicu. Zbog toga su odustali od mog transfera, jer kako kažu, to bi za njih bilo samo gubljenje para.

Shvatili su moju želju za odlaskom zbog finansijskih uslova, ali i naglasili da moram i ja shvatiti njih i interes kluba - objašnjava naš stameni stoper.

Šunjić: Pouzdani defanzivac. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.