ODLUKE

Gazda švicarskog kluba ponovo u centru pažnje: Smijenio 40 trenera, a sada otjerao i devetoricu igrača

Rekao je da nema smisla zadržavati fudbalere koji se ne žele potruditi

Konstantin: Klub preuzeo 2003. godine. Facebook

E. J. / Avaz.ba

27.3.2020

Švicarski prvoligaš Sion otpustio je devet fudbalera nakon što su odbili prihvatiti smanjenje plaća zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik tamošnjeg sindikata igrača (SAFP) nazvao je odluku kluba "nevjerovatnom". Poput liga širom svijeta, i švicarski šampionat je zaustavljen, što je klubovima oduzelo veliki dio prihoda.

Sion je otpustio devet igrača, objasnivši da su oni odbili da budu zaposleni na pola radnog vremena u skladu s vladinim direktivama. Predsjednik Siona Kristijan Konstantin (Christian Constantin) rekao je da "nema smisla zadržavati igrače koji se ne žele potruditi kada svi ostali moraju uložiti napor".

Novi je to gaf kontroverznog Konstantina, koji je od preuzimanja kluba 2003. godine promijenio skoro 40 trenera, a neko vrijeme je i sam bio u ulozi šefa struke.

- Neprihvatljivo je da se tako ponašaju. Ako se pojavi kriza, morate paziti na svoje zaposlenike, a ne stavljati im pištolj u glavu i reći im da imaju 24 sata da odluče o smanjenju. Ako kažu "ne", što je njihovo pravo, otpušteni su. To je, zaista, nevjerojatno - rekao je predsjednik SAFP-a Lusijen Valoni (Lucien Valloni). 

Dodao je da je rano razmatrati smanjenje plaća i da klubovi trebaju tražiti druga rješenja.

Mislim da je to bio loš znak, pogrešan znak, a ne znak solidarnosti. Još prije nego što je Sion to učinio, tražili smo da pronađemo rješenje. Igrači su bili spremni pomoći klubovima, ali smanjenje plaća je preuranjeno – rekao je Valoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.