KVIZ

Koji je fudbalski selektor reprezentacije BiH igrao za Real Madrid i Barcelonu?

To je uspio samo jedan čovjek

Malo ljudi se može pohvaliti da je igralo za oba kluba. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

28.3.2020

Jedan čovjek koji je sjedio na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine nosio je kao igrač dres velikih rivala Real Madrida i Barcelone. Nije to baš česta prilika kroz historiju. 

Koji je fudbalski selektor reprezentacije BiH igrao za ova dva španska velikana?

1. Meho Kodro odigrao je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine samo 13 utakmica i postigao 3 gola. Bio je prvi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine u meču protiv Fortune iz Diseldorfa, koji je odigran 1995. godine. Karijeru je počeo 1985. godine u mostarskom Veležu, kojeg je tada s klupe vodio Duško Bajević.

2. Robert Prosinečki igrao je na poziciji veznog igrača i postao poznat po svojoj iznimnoj kreativnosti i čarobnim driblinzima. Za Prosinečkog su vezane mnoge zanimljivosti, a jedna od tih je da je on jedini igrač u historiji koji je na svjetskim prvenstvima postigao pogotke za dvije države (Jugoslavija i Hrvatska). 


3. Faruk Hadžibegić svojom odlučnom igrom gradio je vlastito ime, ali je pomogao afirmaciji tima s Koševa. Godinama je igrao sjajno u FK Sarajevo, a s bordo timom je 1985. godine dotakao vrh u moćnoj jugoslavenskoj ligi. Nakon određenog vremena, otisnuo se u Španiju, gdje je nastavio karijeru.

4. Mehmed Baždarević bio je i ostao istinska legenda Željezničara. Goropadan i nemilosrdan na terenu, miran i skorman izvan njega, bio je rado viđen gost gdje god bi došao. Za tim s Grbavice odigrao je više od 300 utakmica prije nego što je svoj fudbalski put nastavio u inozemstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.