SAZNAJEMO

UEFA danas odlučuje o nastavku sezone: Tri rješenja na stolu

Očekuje se da će biti promijenjeni i termini utakmica plej-ofa Lige nacija

Kada će bh. reprezantacija na travnjak. Arhiv

Piše: G. Š. / Avaz.ba

1.4.2020

Poslije nedavne odluke da se zbog pandemije koronavirusa prolongira Evropsko fudbalsko prvenstvo za iduću godinu, UEFA je za danas (12 sati) zakazala novu videokonferenciju, u čijem radu će učestvovati čelnici Evropske fudbalske unije i 55 nacionalnih saveza.

Raspravljat će se o nastavku ligaških sezona, evropskih kupova i reprezentativnih takmičenja, ali i o ugovorima igrača te terminu ljetnog prijelaznog roka.

- UEFA je pozvala generalne sekretare svih 55 država članica na videokonferenciju u srijedu, 1. aprila, tačno u podne da bismo podijelili nove informacije o napretku koje su dvije radne grupe napravile u prethodne dvije sedmice o brojnim pitanjima, kao i da prodiskutiramo o novim datumima za odigravanje utakmica – saopćeno je iz UEFA-e.


Novi termini

Zvanični stav kuće evropskog fudbala je da do 30. juna moraju biti završene sve nacionalne lige. To iz ove perspektive djeluje nemoguće te je sigurno da će morati doći do promjene tog termina, a predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin već je spomenuo mogućnost da se tekuća sezona završi i u avgusta.

Kako saznaje "Dnevni avaz" u kući evropskog fudbala u Nionu, radne grupe UEFA-e pripremile su tri plana – A, B i C.

Plan A predviđa nastavak takmičenja sredinom maja, naravno, ako to dozvole uvjeti. No, s obzirom na trenutnu situaciju u Italiji, Španiji, Francuskoj, Švicarskoj, taj termin, bar iz ove perspektive, izgleda nemoguć, jer klubovi prije nastavka sezone moraju imati minimum dvije sedmice za trenažni proces na terenu.

Prema planu B, okvirni rok za nastavak sezone je sredina juna. Klubovi bi se mogli vratiti treninzima od sredine ili pred kraj maja tako da bi se takmičenja mogla prenijeti i u juli, jer je u većini liga ostalo 10 do 12 kola. Uz završnicu evropskih kupova, neophodno je bar mjesec i po da se ispune svi programi. To će uvjetovati i prolongiranje termina ljetnog prijelaznog roka, ali i validnost ugovora (posudbe) koji važe do 30. juna. FIFA, koja je nadležna za status i transfere igrača, može to urediti dekretom, javlja naš izvor iz UEFA-e.


Traži se termin za završavanje nacionalnih liga. Arhiv

Konačna odluka

Plan C predviđa nastavak takmičenja krajem juna. U tom slučaju bi se sezona 2020/2021. prenijela u termine naredne takmičarske godine. To bi značilo da će se finiš ove sezone igrati skoro do septembra, a nakon toga će odmah startati nova takmičarska godina.  

S obzirom na to da je Euro 2020. odgođen za juni 2021. godine, imali bismo još jednu sezonu, koja bi trajala nešto kraće tako da bi bila još više nakrcana utakmicama. U tom slučaju se otvara mogućnost uspostave drugačijih takmičarskih formata bržeg ritma, otkazivanje ili ubrzavanje kup-takmičenja, igranje u zimskim uvjetima...

Čelnici UEFA-e danas će saslušati i razmotriti prijedloge nacionalnih asocijacija, ali će konačna odluka, ipak, zavisiti od epidemiološke situacije. 

Baraž se opet odgađa

Osim nacionalnih prvenstava, na neodređeno vrijeme odgođeni su i mečevi Evropske i Lige prvaka, a očekuje se da će danas, kako smo i najavili, ponovo biti prolongirani i termini utakmica plej-ofa Lige nacija, odnosno baraža, za predstojeće Evropsko prvenstvo. 

Naš državni tim, podsjetimo, trebao je u junu na zeničkom Bilinom polju dočekati Sjevernu Irsku, a u eventualnom finalu igrali bi na istom stadionu s boljim iz duela Slovačka - Republika Irska.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.