INTERNACIONALCI

Veldin Muharemović iz Luksemburga za "Avaz": Sada su prioriteti drugačije poredani

U Luksemburgu je u jednom trenutku zavladala panika

Muharemović: Već četvrtu godinu živi u Luksemburgu. Facebook

Piše: N. D. / Avaz.ba

1.4.2020

Prošlo je skoro 10 godina. Veldin Muharemović u dresu Sarajeva i gostovanje u Genku. Gol koji je bacio u ekstazu navijače Sarajeva, teško da će biti izbrisan iz pamćenja onih kojima je bordo boja u srcu.

Danas 35-godišnji Muharemović nastupa za CS Fola iz Luksemburga. U ovoj zemlji već je četvrtu godinu, a kao i u većem dijelu svijeta, fudbal je stao i u ovoj maloj državi. 

- Situacija u Luksemburgu je kao i svugdje u zapadnoj Evropi i svijetu. Olakšavajuća okolnost za mene kao profesionalnog sportistu je što još mogu otići do šume da trčim i da pratim program koji sam dobio od kluba. Sve aktivnosti su svedene na minimum. Nastojimo poštovati regulative i pridržavati ih se te ne izlazimo iz kuća bez velike potrebe. Djeci se škola održava online tako da smo sve slobodno vrijeme posvetili njima. Supruga svoj posao obavlja od kuće, što je u ovim trenucima olakšavajuća okolnost - kaže Muharemović u razgovoru za "Avaz". 

Kako kaže, kad je proglašena pandemija, zavlada je velika panika. 

- Ljudi su masovno kupovali namirnice i higijenu, što je meni bio nonsens. Mi smo prošli školu zvanu rat i nekako kroz ove situacije, barem prema mom mišljenju, prolazimo s drugačijim pogledima. Evropljanima, pa tako i Luksemburžanima, ovo je nešto novo i nisu baš navikli da im je sloboda kretanja ograničena. Ekonomija ove zemlje je na visokom nivou i poduzete su sve mjere da niko ne oskudijeva ni u čemu. Mislim da su trenutni prioriteti drugačije poredani nego ranije pa je najbitnije da ostanemo u svojim domovima, smanjimo mogućnost zaraze, širenja virusa i ugrožavanja tuđih života. Ono što mi najteže pada je da ne mogu doći u Sarajevo kako bih prisustvovao seminaru UEFA B-edukacije za trenere, ali me raduje vijest da možda postoji mogućnost da se edukacija održi online - naglašava nekadašnji prvotimac Sarajeva.

Muharemović naglašava da je ovo još jedna situacija iz koje svi trebamo izvući pouke.   

- Iz svake životne situacije treba izvući pouku. Veoma je bitno je da poštujemo regulative, da mislimo na starije osobe koje su više podložne ovom virusu, da ostanemo kod kuće, jer neće ni ovo trajati vječno. Volio bih da cijeli svijet vidi moje Sarajevo i moju Bosnu, da vide kako naša empatija među ljudima raste u ovakvim situacijama i kako naša dobrota uvijek ispliva. Volio bih da budemo brižni jedni prema drugima i kada sve ovo prođe, da ostanemo ovakvi poslije virusa - priželjkuje Muharemović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.